Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. prosinca 2009.

Delegacija Krapinsko-zagorske županije sudjelovala je proteklog tjedna na redovnom godišnjem sastanku Skupštine europskih regija (AER), koja danas broji 270 članica – europskih regija. Susret je održan u francuskom gradu Belfortu, a vrlo dinamičan program fokusirao se velikim dijelom na glavnu temu – energetske izazove, prijetnje koje donose klimatske promjene, potrebu zajedničkog rada i činjenicu da regije već danas igraju bitnu ulogu u postizanju energetske učinkovitosti. Na tom je putu i Krapinsko-zagorska županija, koja je i u Belfortu – u suradnji Regea-om – sažeto predstavila svoju Strategiju energetske učinkovitosti, projekt sufinanciranja solarnih kolektora te energetske učinkovitosti u školama, kao i brojne edukativne aktivnosti.
Iz programa valja izdvojiti i Radnu skupinu koja se bavi EU fondovima, a koja će se u 2010. dodatno angažirati na izvore financiranja koji se odnose na regije država koje nisu članice EU. Regije su dobro prihvatile tzv. „Funding Tracker“ na AER-ovom portalu, koji ažurno donosi obavijesti o različitim mogućnostima sufinanciranja, odnosno bespovratnim sredstvima za koje regije mogu aplicirati. Razvijen je i „Partnership Pool“ putem kojeg regije koje apliciraju na različite projekte ili provode vlastite, na jednostavan način mogu potražiti  potencijalne partnere za spomenute projekte.
Brojne se aktivnosti AER-a odnose na mlade, a obzirom da su udruge mladih s našeg područja već aktivne u i u AER-ovoj Mreži mladih (YRN), postoji mogućnost da se jedan od nadolazećih foruma održi u našoj županiji.