Zagorje
Bajka na dlanu

Akceleracijski centar Bračak

Datum objave: 15. srpnja 2022.

Akceleracijski centar Bračak razvio iz se potrebe za podrškom inovacijama u sektoru mobilnosti i klime, a predstavlja inkubator i akcelerator u kojem će se jednom godišnje odvijati hackathoni. Prvi je predviđen za 3. i 4. listopada pod nazivom  NEB4INNOVATION, a sufinanciran je sredstvima EIT Urban Mobility te kroz natječaj New European Bauhaus provođen od strane KIC Climate. Riječ je o 48-satnom događaju natjecateljskog karaktera, kojemu je cilj identificirati ideje koje se najbolje nose s izazovima mobilnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dva pobjednička tima ući će u inkubacijski ciklus u trajanju od tri mjeseca, tijekom kojih će, uz financijsku i mentorsku pomoć, te ideje dovesti na višu razinu zrelosti. Detaljan raspis izazova i sva potrebna pojašnjenja objavit će se najkasnije 31. srpnja u okviru Poziva natjecateljima koji će biti objavljen na stranicama REGEA-e i Poduzetničkog centra Krapinsko -zagorske županije. Prijave će biti otvorene najmanje šest tjedana, a unutar navedenih izazova, prednost će imati ona rješenja koja uz poboljšanje mobilnosti nude i potencijal promjene ponašanja prema održivom korištenju resursa. Sve prijavitelje očekuje inicijalna procjena prijave, odnosno potencijala priloženog koncepta ideje da odgovori na postavljene izazove. Svi pozitivno ocijenjeni timovi bit će pozvani na hackathon, čemu će prethoditi dva pripremna događaja. Tijekom hackathona natjecateljski timovi detaljnije će opisati svoje ideje, te ih prezentirati stručnom povjerenstvu. Dva najbolje ocijenjena tima bit će nagrađena ulaskom u inkubacijski ciklus od tri mjeseca, s nizom povlastica. Osim vodstva i edukacije istaknutih mentora, te mogućnosti korištenja uredskog prostora u Energetskom centru Bračak, timovima će se ukupno ponuditi 3600 eura naknade i do 8000 eura za izradu prototipa. Zauzvrat, do kraja ove godine, timovi moraju završiti razvoj ideje do unaprijed dogovorene razine zrelosti. Na završnom događaju, pred samu Novu godinu, timovi će predstaviti svoj napredak i rezultate široj javnosti.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je kako se novi izazovi svakodnevno otvaraju i da su REGEA i Poduzetnički centar uvijek spremni na sve te izazove reagirati. „Traženi su svi projekti zelene energije, a u budućnosti će za svaku državu ključne biti tri stvari: dovoljno vode, energetska neovisnost i prehrambena dostupnost“ – naveo je župan Kolar i naglasio kako Krapinsko-zagorska županija ima najjaču energetsku agenciju u Republici Hrvatskoj te svim mladim kreativnim ljudima nudi mogućnost da kroz akcelerator izraze sami sebe. „Svi zainteresirani dobiti će prostor, dobiti ćmentorstvo, ali i novčane nagrade, a sve u cilju da zajedno ponudimo rješenja za neke nove proizvode zelene energije“ – kazao je župan Kolar.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac naglasio je kako će se ovim programom inovativna zajednica staviti u funkciju rješavanja novih problema i izazova.Prve dvije teme koje ćemo ponuditi inovativnoj zajednici, start-upovima inovatorima i svom kreativnom potencijalu mladih ljudi koje imamo u Krapinsko-zagorskoj županiji biti će mobilnost i klimatske promjene“ – najavio je ravnatelj Domac, dok je direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša istaknula kako je program akceleracije u Energetskom centru Bračak dio šire priče nazvan Zagorje green te da će se  vidjeti koji se sve oblici mobilnosti mogu ponuditi javnom i privatnom sektoru, a da se oni baziraju na principima zaštite okoliša.