Zagorje
Bajka na dlanu

Akcija „I tebe se tiče“ iz Petrovskog preseljena u Krapinske Toplice

Datum objave: 10. svibnja 2023.

Akcija I tebe se tiče nastala je na inicijativu Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i uz podršku Krapinsko – zagorske županije. Ploče s porukama žena žrtva nasilja se u sklopu akcije postavljaju na frekventne javne lokacije, a namijenjene su kako drugim žrtvama nasilja, tako i osobama koje su  u prijateljskom, rodbinskom ili kolegijalnom odnosu sa žrtvom nasilja te svim drugim građankama i građanima. 

Zamjenica župana Jasna Petek je zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martinom Gregurović Šanjug obišla ploče postavljene u Petrovskom te potom i u na novoj lokaciji u Krapinskim Toplicama – u pratnji načelnice Gordane Jureković. „Nasilje se ne događa negdje drugdje, ono se događa u našem susjedstvu, u našoj obitelji i od njega ne smijemo okretati glavu. O njegovoj neprihvatljivosti  trebamo govoriti uvijek iznova i svaki dan te su zbog toga posebno bitne i ove poruke koje selimo diljem Krapinsko-zagorske županije. One informiraju i educiraju, ali jednako tako i zaprepašćuju te samim time snažno motiviraju za pružanje podrške žrtvama obiteljskog nasilja“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

„Nasilje je, nažalost, i dalje svakodnevnica današnjeg društva u čitavom svijetu. Proteklog tjedna posebno smo putem medija svjedočili stravičnom nasilju u susjedstvu i tu se ponovo pokazalo da se javnost i institucije senzibiliziraju i aktiviraju po pitanju nasilja tek onda kad nasilje eskalira i kad zaokupi pažnju javnosti. No, nasilje se događa svakodnevno, u četiri zida ili u nekom parku, na nekom parkiralištu, daleko od očiju javnosti. Ova akcija ima upravo za cilj senzibilizirati javnost i dodatno osvijestiti činjenicu da je nasilje svuda oko nas i da od njega ne smijemo okretati glavu, već trebamo djelovati, prijaviti nasilnike i pomoći žrtvama nasilja u kakvom god obliku to nasilje bilo“ – naglasila je načelnica Gordana Jureković te dodala: „Iva je akcija i važna poruka ohrabrenja svim žrtvama: Niste same, niste sami. Ne događa se to samo vama, događa se mnogima. Žrtve se nemaju razloga sramiti, a pogotovo ne smiju kriviti sebe. Sramiti se trebaju isključivo nasilnici, koji su, bez obzira na okolnosti, uvijek i isključivo jedini krivci za nasilje. Stoga pozivam sve Topličanke i Topličane da prijave svako nasilje za kojeg imaju saznanja, a pogotovo pozivam žrtve nasilja da prijave nasilnike.  Bez straha i bez oklijevanja! Jer to je jedini put da spase sebe, ali i one mnoge druge, moguće buduće žrtve. Svi zajedno smo odgovorni da ne dopustimo da našim društvom zavlada kultura nasilja. I mi ćemo, kao Općina, tome zasigurno dati svoj maksimalni doprinos“ – poručila je načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković.


Fotogalerija