Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. veljače 2023.

Županijska uprava za ceste na području Krapinsko-zagorske županije upravlja sa 670 kilometara javnih cesta te je u 2022. godini izvela radova i aktivnosti u vrijednosti od 42,6 milijuna kuna. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovime izuzetno kvalitetno riješen i saniran niz klizišta, propusta i drugih dijelova prometnica na području Krapinsko-zagorske županije, čime je prometna infrastruktura prilagođena stvarnim potrebama današnjeg prometa.

„Što se tiče radova redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta koji za cilj imaju održavanje protočnosti i sigurnost odvijanja prometa, u protekloj godini oni su izvršeni u vrijednosti nešto više od 21,5 milijuna kuna. Najznačajniji su radovi redovitog ljetnog i zimskog održavanja cjelokupne mreže javnih cesta, uključujući održavanje vegetacije, prometne signalizacije, kanaliziranje oborinske odvodnje, zimska služba te ostale slične aktivnosti. Za radove izvanrednog održavanja koji obuhvaćaju radove na sanaciji opasnih mjesta, izradu projektne dokumentacije, sanaciju habajućih asfaltnih slojeva te sanaciju odrona, u prošloj je godini izdvojeno 4,6 milijuna kuna“ – istaknuo je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec.

Za sanaciju klizišta u protekloj je godini izdvojeno nešto više od 3,5 milijuna kuna, a ukupno je izvršena sanacija pet klizišta. Isto tako, radovi rekonstrukcije cesta izvršeni su u vrijednosti 6,3 milijuna kuna te je izvršena rekonstrukcija na šest dionica županijskih i lokalnih cesta. „Značajna sredstva, točnije 2,8 milijuna kuna uložena su u rekonstrukciju propusta i mostova te je izvršena sanacija tri propusta. Sredstva koja se doznačuju za Grad Krapinu kao središte županije iznosila su nešto više od 1,6 milijuna kuna. Sufinancirani su i radovi komunalne infrastrukture uz županijske i lokalne ceste u iznosu od skoro dva milijuna kuna“ – naveo je ravnatelj Sirovec.

U 2023. PRORAČUN OD ČAK 16,4 MILIJUNA EURA

Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini planira radove i aktivnosti na održavanju i građenju mreže javnih cesta u vrijednosti većoj od 16,4 milijuna eura. „Planirana sredstva u ovoj godini su nešto veća, a to je iz razloga što imamo značajan broj planiranih projekata koje provodimo u suradnji s Fondom solidarnosti Europske unije. Županijska uprava za ceste ukupno je prijavila 15 projektnih prijedloga, od kojih su neki već završeni, a drugi su u tijeku, s rokom završetka do kraja lipnja. Planirana vrijednost tih projekata iznosi nešto više od 8,3 milijuna eura i u ovom trenutku sva naša pažnja i aktivnosti su usmjereni na realizaciju ovih projekata“ – naglasio je ravnatelj ŽUC-a.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako podizanje proračuna na 16,4 milijuna eura predstavlja veliki iskorak. „Ogroman posao smo odradili izuzetno kvalitetno, ogroman posao je pred nama, ali sam uvjeren da ćemo uz ogroman angažman svih uspješno realizirati zacrtano. Krapinsko – zagorska županija po prvi je puta, a vezano za EU fondove sama PT1 tijelo i upravo u ovom sektoru prometa i obrazovanja sami možemo kreirati i povlačiti sredstva iz EU. To je rezultiralo prošle godine potpisivanjem ugovora za 55 milijuna kuna. Sada nakon izmjene zakona, otvorila nam se mogućnost da do 30. lipnja realiziramo još niz projekata koji su vezani za sanaciju saobraćajnica, ali i za propuste i klizišta. Tako da smo sada došli do ukupnog iznosa od 8,3 milijuna eura, s time da je šest sanacija klizišta i propusta već realizirano, a ostale su u fazi javne nabave ili dogovaranja izvođenja radova“ – pojasnio je župan Kolar te nastavio: „U drugoj fazi smo se izborili za lokaciju od 15 milijuna eura, od toga 5,5 milijuna eura ide za ŽUC, a ostatak od 9,5 milijuna eura će realizirati naše općine i gradovi. Tako ćemo u godinu i pol dana uložiti više od 60 milijuna u modernizaciju i sanaciju cesta, klizišta, propusta – rekao je župan Kolar.

SLIJEDI I REALIZACIJA KREDITA OD 30 MILIJUNA KUNA ZA POBOLJŠANJE KVALITETE I SIGURNOSTI PROMETNICA

„Znate da smo planirali kredit od 30 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete i sigurnosti prometnica. Njega smo osigurali u HBOR-u i on je trenutno u provedbi realizacije s kamatnom stopom od 1,2 posto, ali ćemo ga ići realizirati tek nakon što završimo ove radove. Naime, građevinska operativa koja je osposobljena za ovu vrstu radova jednostavno nema dodatnih kapaciteta. Bit ćemo izuzetno zadovoljni, ako ćemo mi kao ŽUC, a hoćemo, i sve naše jedinice lokalne samouprave iskoristiti ova sredstva do 30. lipnja, do kada mora biti obavljena zadnja isplata. Kada taj proces i ciklus završimo, obilazit ćemo opet sve načelnike i gradonačelnike i krenut ćemo u realizaciju i tog kredita, ali s nekim drugim dionicama i prioritetima jer veliki dio onoga što smo planirali raditi u prvoj fazi kroz kreditna sredstva uspjet ćemo kroz Fond solidarnosti“ – istaknuo je župan Željko Kolar te naglasio kako je u kamenolomima na području Krapinsko-zagorske županije osigurao 200 tisuća kubika kamenog agregata za radove u narednom razdoblju.


Fotogalerija