Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. prosinca 2019.

Na koncertu je izvedeno 9 folklornih koreografija, tri koreografije plesnih parova i jedna vokalna točka s dvije pjesme. U programu je prezentiran folklor svih četiriju hrvatskih plesnih područja. Ansambl Zabok je odličnom izvedbom obnovio Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje folklorne umjetnosti, kojeg je prvi put dobio 2013. godine, a kojeg u Hrvatskoj imaju još samo Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat

Ansamblu Zabok je na ovom priznanju čestitao i župan Željko Kolar, koji je i pozdravio sve okupljene u prepunoj dvorani zabočke osnovne škole „Bogatstvo plesa, nošnji i tradicije s područja Krapinsko-zagorske županije izuzetno je velik i imamo sjajna kulturno-umjetnička društva koji njeguju tu tradiciju, a Ansambl Zabok je stepenica iznad, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji već je među tri najbolja ansambla u Hrvatskoj. Oni su promotori Krapinsko-zagorske županije i nezamisliva je bilo koja prezentacija Županije, a da Ansambl ondje nije prisutan“ – istaknuo je ovom prilikom župan Kolar. Zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, koja je podsjetila da je prošli tjedan održan koncert na kojem su, uz prvi ansambl, nastupile i ostale sekcije te poručila kako je čitav Ansambl Zabok sa svojim izvrsnim cjelogodišnjim radom na ponos gradu Zaboku.

Umjetnička voditeljica i direktorica Ansambla Zabok Senka Jurina istaknula je kako dobivanje ovog certifikata ima veliko značenje za sve članice i članove Ansambla: „Ovo je kruna našeg rada kao i za ovu generaciju plesača. To je pravi pokazatelj kako se trud, rad i ljubav prema folklornom izričaju okrune na najbolji mogući način“ – rekla je direktorica Jurina.

Goran Knežević iz Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja naglasio je kako su kriteriji za dobivanje Certifikata visoki: „Treba postojati određen broj plesača, plesačica, određen broj glazbenika, u koreografiji moraju biti zastupljene sve regije Hrvatske, a tu mora postojati izvrsna  uvježbanost i vrsnoća izvedbe. To je jedini certifikat u Hrvatskoj koji dobivaju folklorni ansambli“ – istaknuo je Knežević te poručio kako je certifikat pisana potvrda od relevantne ustanove te kao takav svojevrsno jamstvo kvalitete za sve organizatore raznih festivala, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.


Fotogalerija