Zagorje
Bajka na dlanu

Bez novooboljelih! Donacija zaštitne opreme obrtnicima

Datum objave: 27. travnja 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako na području županije u protekla 24 sata nisu evidentirane novooboljele osobe od COVID-a 19. „Danas ujutro u 9:20 sati zaprimljeno je 45 negativnih nalaza među kojima  37 koje smo čekali od jučer ujutro te 8 novih.  Dosad je uzeto 1.434 brisa“ – rekao je Načelnik Stožera Ferek-Jambrek te pozvao sve građane da se i dalje pridržavaju važećih epidemioloških mjera.

U bolnici na COVID odjelu sada imamo troje pozitivnih pacijenata, preko vikenda otpuštena je kući 81-godišnja pacijentica koja je imala 2 negativna testiranja. Sve troje pacijenata koji su u bolnici, tamo su 21 dan, nemaju više simptoma te će se testirati kroz ove dane“ – kazao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina i naglasio kako se nikako ne smiju zaboraviti i sve ostale bolesti. „Odjel interne nam primjerice ima 81 krevet te tamo imamo 79 pacijenata, što zapravo znači da bolnica u stacionarnom dijelu radi punom parom. I dalje pružamo zdravstvenu zaštitu, a uskoro mislimo otvoriti i ostale djelatnosti koje trenutno rade smanjenim kapacitetom“ – poručio je ravnatelj Vančina.

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije dr. Ivan Lipovac kazao je kako je na području naše županije trenutno 101 oboljeli od koronavirusa, od kojih 95 kod kuće te 6 na bolničkom liječenju. „Ponavljam kako osoba ne mora imati simptoma, a da ipak bude pozitivna i može širiti virus. Upravo je zato bitna distanca od 2 metra i nošenje maski kao mjere zaštite“ –  rekao je dr. Lipovac, koji je govorio i o mjerama dezinfekcije koje smanjuju mogućnosti zaraze.  „Dezinfekcija zapravo znači smanjenje broja uzročnika poput onog provjetravanjem, a to je i primjena raznih preparata. Primjerice dezinficiranje površina koje se često dodiruju proizvodima na bazi klora, a što se tiče ljudi, u naviku bi nam trebalo ući i korištenje antiseptika koji imaju barem 70 posto alkohola kako bi dezinficirali ruke. To nam treba postati navika, kao i nošenje maski“ – poručio je dr. Lipovac.

DONACIJA ZAŠTITNE OPREME ZA ZAGORSKE OBRTNIKE

Župan Željko Kolar kazao je kako je Krapinsko-zagorska županija za potrebe zagorskih obrtnika danas predala donaciju zaštitne opreme Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije. „Danas smo prema našoj Obrtničkoj komori usmjerili 10.000 kiruških maski, 10.000 rukavica, 100 zaštitnih vizira i 100 litara dezinfekcijskog sredstva kako bi pomogli našim obrtnicima da imaju dovoljno početne opreme nakon otvaranja radnji za sebe i svoje kupce. U ponedjeljak ćemo ići sa sljedećom isporukom – 10.000 maski, 20.000 zaštitnih rukavica i 500 litara dezinfekcije, od čega 400 litara za prostore i 100 litara za ruke“  – rekao je župan Kolar.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji na doniranim maskama, dezinfekcijskim sredstvima, zaštitnim vizirima i rukavicama za potrebe onih obrtnika koji su danas otvorili svoje radnje. „Veliko hvala na donaciji zaštitne opreme, čija će distribucija ići putem udruženja obrtnika. Također apeliram na sve kojima je omogućeno da rade, da maksimalno slušaju Stožer, primjenjuju i poštuju epidemiološke mjere, jer sa dobrim rezultatima ćemo i prije početi normalno funkcionirati. Nadam se da će se korak po korak postupno otvoriti tržište, da ćemo svi skupa moći zaraditi i nadoknaditi ono što smo propustili kroz ova 2 mjeseca“ – kazao je predsjednik Pleško.

SUFINACNIRANJE KREDITA

Danas sam donio Odluku koju smo najavljivali oko uvjeta za potpisivanje kreditnog potencijala sa HBOR-om. To je vezano za 30 milijuna kuna kreditnog potencijala, gdje će Krapinsko-zagorska županija subvencionirati kamatu sa 1%, a sa istim takvim zahtjevom ćemo ići prema svim našim općinama i gradovima. Ako je kredit dugoročni i ako je grace period godinu dana, onda je i kamata veća od 2% te je naša namjera da i subvencioniramo tih 2 %, kako bi naši obrtnici dignuti kreditna sredstva ili za nova ulaganja ili za obrtna sredstva bez kamate. To je jedna u nizu mjera koje Krapinsko-zagorska županija radi za pomoć našim poduzetnicima u ovo krizno vrijeme“ – kazao je župan Kolar ta najavio i jednokratnu novčanu naknadu od po 5.000 kuna za sve tradicijske obrte koji su bili zatvoreni odlukama Nacionalnog stožera.

 

ZATARŽENO SLOBODNO KRETANJE PREMA ZAGREBU I ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

U protekla 72 sata, odnosno u 3 dana imali smo ukupno jednog pozitivnog na koronavirus na području županije te smo sukladno najavama jučer poslali zahtjev Nacionalnom stožeru da se ukinu propusnice između Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Do sada nismo dobili odluku Stožera, no nadam se da će ona stići do 2 sata ili barem do kraja radnog vremena u Zagrebu – kako bi poslodavci i radnici znali kako se sutra ponašati“ – rekao je župan Kolar te dodao da će se u slučaju nastavka povoljne epidemiološke situacije  nakon 1. svibnja predati i zahtjev za ukidanjem propusnica prema Varaždinskoj županiji.