Zagorje
Bajka na dlanu

Bez promjene u modelima nastave, Stroži kriteriji za ulazak u Sloveniju

Datum objave: 5. veljače 2021.

BEZ PROMJENA U MODELU NASTAVE  U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Župan Željko Kolar kazao je kako je nakon konzultacija sa Ministarstvom obrazovanja i epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije donio odluku da će se nastava na području Krapinsko-zagorske županije sljedeći tjedan odvijati po istom sistemu kao i ovaj tjedan. „To znači da će nam po A modelu ići učenici osnovnih škola te završni razredi srednjih škola, dok će ostali srednjoškolci imati nastavu po modelu C. Što se tiče epidemiološke situacije, u osnovnim školama imamo 1 pozitivnog učenika i 0 pozitivnih nastavnika, dok u srednjim školama nemamo pozitivnih učenika, no imamo 1 pozitivnog nastavnika“ – rekao je župan Kolar te naglasio kako će se epidemiološka situacija i dalje analizirati te u slučaju da ona i dalje ostane ovakva, sljedeći tjedan će se vjerojatno promijeniti model nastave za učenike srednjih škola. „Vrlo je mala mogućnost da odmah krenemo sa svim razredima na nastavu uživo, tako da će to najvjerojatnije biti neka od kombinacija modela B, A i C“ – poručio je župan Kolar.

POBOLJŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACJE

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je trenutno na području Krapinsko-zagorske županije hospitalizirano 48 osoba, od kojih 36 u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te 12 u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. „Danas imamo 20% manje hospitaliziranih osoba nego prije tjedan dana, a da taj pad nije samo privremeni pokazuje i sedmodnevni prosjek hospitaliziranih – on trenutno iznosi 53, dok je tjedan dana prije bio 64 – dakle on je na tjednoj razini sad  17% manji“ – kazao je načelnik Ferek-Jambrek te dodao kako se postotak pozitivnih testova uzetih u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana i dalje kreće na razini od 10%, dok taj prosjek za takozvanu zelenu regiju treba biti najviše 4%.  „Od 30. siječnja imamo 7 preminulih osoba. Broj novooboljelih na 100.000 stanovnika nam u proteklih 7 dana iznosi 68,23, odnosno imali smo prosječno 10 novih oboljelih dnevno. A prema posljednjem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo imamo 5. najbolji prosjek u Hrvatskoj“ – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, koji se osvrnuo i na posljednje preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite vezane za domove za starije i nemoćne. „Podsjećam da mjere našeg županijskog stožera traju do 28. veljače i da su strože u odnosu na preporuka Nacionalnog stožera. Naime, u razgovoru sa epidemiološkom službom zaključili smo da te mjere još nećemo popuštati jer procijepljenost u domovima još uvijek nije zadovoljavajuća, naime cijepljeno je oko 60% korisnika i 20% djelatnika. To je najrizičnija populacija i sve dok se procijepljenost ne poveća nećemo popuštati mjere.“ – poručio je načelni Ferek-Jambrek.

PROMJENA PRAVILA ZA ULAZAK U SLOVENIJU, TESTIRANJE MOGUĆE U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO KZŽ

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan kazao je kako se još uvijek cijepi u domovima za starije i nemoćne i u zdravstvenom sustavu.  „Do danas smo ukupno procijepili 1.706 zdravstvenih djelatnika te 12 članova hitnih službi, što znači da je procijepljeno 3.625 osoba. Nastavljamo sa cijepljenjem, količine cjepiva su i dalje male te se nadamo da će se isporuke povećati kako bi mogli napraviti sveobuhvatno cijepljenje“ – rekao je ravnatelj Jadan te istaknuo kako su uvedena nova pravila za ulazak u Republiku Sloveniju. „Dnevni migranti će za ulazak u Sloveniju morati imati negativan brzi ili PCR test star te će se moći testirati kod nas u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, u Zaboku na Zivtovom trgu 3. Mi ćemo biti tamo i u subotu i u nedjelju od 8 do 12 sati, a sljedeći ćemo tjedan raditi redovno do 15 sati“ – kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan.

Više o pravilima ulaza u Republiku Sloveniju pronađite ovdje: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/slovenija,120.html