Zagorje
Bajka na dlanu

Bitka kod Stubice i ove godine održana u posebnom izdanju

Datum objave: 14. veljače 2022.

Manifestacija Seljačka buna – Bitka kod Stubice je druge godine za redom održana u smanjenom obujmu i uz pridržavanje epidemioloških mjera. U petak je u KTIC-u u Donjoj Stubici otvorena izložba fotografija Mladena Bana Buna traje, u subotu je održano Puntanje kmetova u Gornjoj Stubici, dok je u nedjelju kod dvorca Stubički golubovec uprizoren napad na Tahijev grad.

 „Htjeli smo zadržati tradiciju i da se to ipak održi, makar na ovakav simboličan način, Čitavo vrijeme razmišljamo o tome da sljedeće godine imamo 450 godina od Bune, da imamo 50 godina muzeja, 15. godišnjicu same bitke i nadamo se da će nam korona omogućiti da to obilježimo na najbolji mogući način, s pravim spektaklom ovdje u Donjoj Stubici. Planiramo da tabor bude postavljen ranije i da obitelji već u subotu mogu doći ovdje i upoznati se s načinom života, oprobati se u izradi oruđa i oružja“ – rekao je nakon uprizorenja župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, uz želje da da će ostvarenje ovih planova dogodine omogućiti i bolja epidemiološka situacija.

Seljačku bunu – Bitku kod Stubice je i ove godine svojim fotoaparatom pratio Mladen Ban iz Bedekovčine.  „Meni nije cilj promovirati sebe kroz ove fotografije, već Seljačku bunu i Družbu vitezova. Kroz povijest Matija Gubec bio je seljački vođa, kojega danas svi političari bilo kojih opcija poštuju kao velikana. U fotografijama je moj utisak Matije Gupca i Seljačke bune, one su obišle Ameriku, Australiju, a i bliže zemlje, odakle sam dobio poruke podrške, i to mi je posebno drago, da ljudi iz svih krajeva vide dio naše povijesti na koju moramo biti ponosni i na kojoj nema nikakve mrlje“ – rekao je Mladen Ban na otvorenju izložbe fotografija Buna traje.


Fotogalerija