Zagorje
Bajka na dlanu

Bitka kod Stubice – veliko uprizorenje uz 450. obljetnicu Seljačke bune

Datum objave: 11. veljače 2023.

Tisuće posjetitelja u Donjoj Stubici i ovoga puta svjedočile su uprizorenju bune malog čovjeka, predvođenih Matijom Gupcem, zbog ugnjetavanja koja je nad njima provodio Franjo Tahy. Glavni organizator Bitke kod Stubice je Družba vitezova zlatnog kaleža, udruga koja se bavi prikazima borbi i života u Srednjem vijeku, a i ove su godine u prikaz bitke bili uključeni brojni statisti te prijateljske udruge iz Hrvatske i inozemstva.
Posebno jubilarno 15. izdanje Bitke kod Stubice održano je uz 450. obljetnicu Seljačke bune pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je i nazočio manifestaciji. Uprizorenje su, zajedno sa predsjednikom Milanovićem, pratili župan Željko Kolar, saborski zastupnici Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić i Sandra Benčić, predsjednikovi savjetnici Melita Mulić i Marijan Mareković, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te više čelnika zagorskih jedinica lokalne samouprave.

“Ova manifestacija polagano je postala kultna. Ne samo po povijesnom značaju, već i po scenografiji koja je danas bila na izuzetno profesionalnoj razini, iako su to radili sve amateri, zajedno s našim i gostujućim udrugama” – naglasio je nakon uprizorenja župan Kolar, dodavši kako je zadovoljan odazivom i reakcijom publike koja je danas pratila Bitku kod Stubice.


Fotogalerija