Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. srpnja 2022.

Šampion 54. Sajma i izložbe zagorskih vina u Bedekovčini je vinarija Bodren s predikatnom vinom, ledenom berbe rajnskog rizlinga iz 2015. godine. Predsjednica Udruge Vino Zagorja Jasminka Šaško rekla je kako su na ocjenjivanje pristigla 102 uzoraka, a dodijeljeno je 28 zlatnih medalja, od čega tri velika zlata, što je za svaku pohvalu. “Kvaliteta vina u Zagorju svake godine raste unatoč činjenici da godine baš i nisu dobre za vinogradare, zbog mraza, tuče i ostalih nepogoda, stoga čestitam svim vinarima”, rekla je Šaško.

Župan Željko Kolar je istaknuo: “Naši vinari pozicionirali su Krapinsko – zagorsku županiju visoko na karti, ne samo Hrvatske, nego i Europe, a da je to tako, dokazuje niz zlatnih, srebrnih i brončanih medalja sa svjetskih i europskih izložbi vina. Ono što je nama kao Županiji i Turističkoj zajednici izuzetno bitno je, da nakon što smo završili europski ciklus zaštita zagorske purice, mlinaca, štrukli i bagremovog meda, krenemo u zaštitu naših autohtonih sorti na europskoj razini kako bi ta ponudu bila zaokružena. Na taj način će svi naši posjetitelji imati, usudit ću se reći, privilegij da probaju jedan kompletni gastro-eno meni koji ima europsku zaštitu. To nema ni jedna regija u Europi”, poručio je župan Kolar.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek čestitao je vinarima, Općini, Županiji, stručnjacima s Agronomskog fakulteta, i onima koji rade s vinarima, jer podržavaju ovu manifestaciju. „Mi Zagorci se možemo ponositi ovom manifestacijom na kojoj se više od pola stoljeća okupljaju vinari i vinarke i gdje se mogu pohvaliti svojim rezultatima. U vremenu pred nama moramo više raditi na afirmaciji autohtonih sorti vinove loze. Autohtone sorte su upravo komplementarna stvar koja može ići uz naše autohtone gastronomske proizvode, a  koji mogu biti okosnica naše turističke ponude”, rekao je Tušek. Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban rekao je: “Sajam i izložba vina ovdje je polustoljetna tradicija i jedan način života. Manifestaciju smo proširili, dodali smo joj Štruklijadu i festival Igrajte nam mužikaši. Tako da svatko tko dođe u Bedekovčinu, može pronaći će nešto za sebe”, rekao je Ban. Najstariju zagorsku vinsku priredbu otvorio je prošlogodišnji pobjednik Zvonko Sever iz Klanjca, a pozdravne riječi vinarima i gostima, između ostalog, uputio je i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.  (FOTO: Mladen Ban Photography)


Fotogalerija