Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. lipnja 2022.

Riječ je o 54. Sajmu i izložbi zagorskih vina, 13. izdanju Štruklijade te 54. festivala Igrajte nam mužikaši. „U petak imamo Sajam vina, u subotu Štruklijadu, a u nedjelju Igrajte nam mužikaši. To je jedan vrhunski eno, gastro, muzički spektakl koji nas čeka ovog vikenda na Bajerima. Nagrađenih vina ukupno imamo više nego Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija zajedno. To je samo dokaz kvalitete vina koju će posjetitelji moći probati ako ovog vikenda dođu na Bajere. Prezentirat će se ovdje na Trgocentrovom kiosku i autohtone zagorske sorte, poput klanječkog sokola, a moći će se i razgovarati s enolozima. Pozivam zagorske vinare, profesionalce i hobiste, da dođu, jer svu tu priču radimo upravo za njih. Pozivam sve da dođu u subotu i na Štruklijadu. Četrnaest izlagača nudit će desetak tisuća štrukli, a dvoje njih će peći štrukle na licu mjesta. Također, moći će se probati i purica s mlincima. Praktički, imamo zaokružen čitav meni: purica kao glavno jelo, mlinci kao prilog, te štrukli kao desert, naravno, sve to uz naša vrhunska vina“, rekao je župan Kolar.

 

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban naglasio je kako je zadovoljan činjenicom što će se po 54. puta na Bajerima održati festival ‘domaće mužike’. „Ove godine imamo 18 novih pjesama koje su vrlo kvalitetne pa vjerujem da će naši posjetitelji biti itekako zadovoljni. Pokazalo se da ulaganje u ovaj festival, njegovo jačanje i širenje, doprinosi našim Zagorcima i inspirira ih za stvaranje sve boljih i boljih kompozicija. Kvaliteta se povećava svake godine“, rekao je Ban o festivalu, čiji službeni dio počinje u nedjelju u 17 sati, nakon čega slijedi nastup i promocija CD-a Andrije Kosa s Carpona bandom, te potom zabavni program uz sastav Zvuci Zagorja.

 

Što se tiče samog Sajma i izložbe zagorskih vina, predsjednica udruge Vino Zagorje, Jasminka Šaško naglasila je kako je prikupljeno nešto više od stotinjak uzoraka vina. „Moram istaknuti kako su naši vinari ponovno postigli jako dobre rezultate. Unatoč lošim vremenskim prilikama i nepogodama koje ih prate, oni konstantno dižu kvalitetu svojih vina. Imamo tri velika zlata, 28 zlatnih, 54 srebrne i svega nekoliko brončanih medalja te jedno priznanje“, rekla je Šaško te podsjetila kako će, već po tradiciji, dio vinara izložiti svoja najbolja vina, a da će posjetitelji moći kušati i sva vina koja su pristigla na ocjenjivanje.

 

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar najavila je Štruklijadu. „Ove godine imamo četrnaest izlagača, od toga dvije srednje škole, Zabok i Pregrada te Osnovnu školu Brestovec Orehovečki. Od 17,30 sati imat ćemo gastro show pod motom Mladost protiv iskustva, u kojem će srednje škole odmjeriti snage s gospođom Božicom Lacković i Zdenkicom Ljubić, dugogodišnjim natjecateljicama Štruklijade, koje su izvrsne poznavateljice izrade štrukli“, rekla je Škrinjar te dodala kako će se za dobar ugođaj čitavo vrijeme brinuti Črleni lajbeki.


Fotogalerija