Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. listopada 2007.

Tradicionalnom povorkom berača i beračica u zaprežnim kolima u nedjelju završena je najveća pregradska turistička priredba, 37. Branje grojzdja Pregrada 2007.
Svih je pet kola, koje je za tu priredbu ustupila Udruga uzgajivača konja Krapinsko-zagorske županije, bilo bogato ukrašeno jesenskim plodovima i svim onim što se tradicionalno nosi u berbu, a to su brente, drvene bačve, škafovi i drepše. Iako je i u Zagorju berba grožđa pri kraju, Zdravko Halamić, u čije je trsje povorka simbolično krenula, rekao je da Zagorci nemaju više kiseliša jer “idemo u Europu i beremo sve kvalitetnije grojzdje”. Na subotnjem svečanom otvaranju te manifestacije bila je prisutna i županica Krapinsko-zagorske županije, Sonja Borovčak.
Berba grožđa ozbiljan je posao koji zahtijeva dosta berača, pa je gazda Halamić priredio i pečenog odojka, a našla se tu i pokoja raca. Kao i svake godine, najviše su se na kolima isticali najmlađi berači u prekrasnim zagorskim nošnjama, koji su u košarama nosili buhtle, zeljovljaču, bučnicu, zlevanku, kukuruzni kruh i repnjaču, sve pečeno u krušnoj peći. I naravno, bilo je tu i staroga vina, kako bi berači mogli utažiti žeđ.
 
Kušaonica meda i vina
U sklopu priredbe u Pregradi je u podrumu stare škole u središtu grada kum manifestacije Ivan Jarnjak otvorio kušaonicu meda i vina.  
– Bit će to početak buduće vinske ceste, ali i mjesto na kojemu će pregradski vinari i medari moći izložiti i ponuditi svoje proizvode – rekla je pregradska gradonačelnica Vilmica Kapac.
Stanovnici Pregrade i okolice mogli su proteklih dana također uživati u popularnim zagorskim popijevkama, zahvaljujući Radio Kaju koji je upriličio tri koncerta s 50-ak domaćih izvođača.  Tijekom četiri dana, koliko je trajalo ovogodišnje Branje grojzdja, priredba kojom se u Pregradi tradicionalno proslavlja ubiranje plodova mukotrpnoga rada tijekom cijele godine, bilo je još 30-ak gospodarskih, sportskih i zabavnih događanja i kroz Pregradu prošao je velik broj posjetitelja.