Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. prosinca 2021.

Nakon Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama druga je bolnica na području Krapinsko – zagorske županije na čijem je krovu postavljena sunčana elektrana, koja će bolnicu opskrbljivati sa 10% potreba za električnom energijom. Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta u suradnji Krapinsko – zagorske županije i REGEA-e (Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske), koja je izradila tehničku dokumentaciju za elektranu kroz projekt PVMax, koji za cilj ima osunčati mnoge krovove, ne samo na području Krapinsko – zagorske županije već cijele Hrvatske. Župan Željko Kolar podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine donesen Plan razvoja KZŽ 2021. – 2027., kojim je prezentirana vizija županije kao “pametne i zelene”. Krapinsko – zagorska županija, koja je vlasnik „energetskog Oscara“, prestižne  svjetske nagrade za energetsku učinkovitost, već odavno se postavila na kartu zelenih i održivih županija u Republici Hrvatskoj, već odavno smo počeli brendirati našu županiju kao županiju zelene energije! Nakon Opće bolnice Zabok, sunčana elektrana je instalirana i na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice i u narednom razdoblju napravit ćemo detaljnu analizu za ostale ustanove na području županije i gdje god se procijeni da je moguće i financijski prihvatljivo, nastavit ćemo sa realizacijom ovakvih projekata. Sa REGEA-om uspješno surađujemo već 13 godina a naša iskustva i primjere dobre prakse „kopira“ samo ostatak Hrvatske, već i Europa. Cilj nam je da naša zelena Bajka na dlanu zaista bude zelena i održiva. Najavljujem i da ćemo nakon natječaja HERA-e u proljeće sljedeće godine imati 42 takva projekta. To je naše opredjeljenje, ni jedna županija u Hrvatskoj nema toliko pripremljenih projekata što se tiče sunčanih elektrana i zahvaljujući našoj REGEA-i, lider smo u Hrvatskoj po ovakvim projektima. Ovdje, osim što pridonosimo zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije, ujedno štedimo u samoj potrošnji električne energije i samoj cijeni. Pozivam i sve gradove i općine da nas prate u takvim projektima, da slijede naš primjer”, rekao je župan Željko Kolar.

 

 

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je: “Fotonaponske elektrane na ove dvije zagorske bolnice prvi su primjeri postavljenih fotonaponskih elektrana na bolničkim objektima u Hrvatskoj i meni je kao ravnatelju energetske agencije jako drago i važno da možemo s našim projektima biti uz bok najboljima u Europi. Svaka pohvala Županiji i upravi bolnica na promišljanju i jednoj pionirskoj ulozi! Tako treba raditi, tako ćemo i dalje raditi. Najavljujem i jedan val investicija ovo proljeće u Krapinsko – zagorskoj županiji, na školskim zgradama, domovima zdravlja i na parkingu Opće bolnice Zabok. U Krapinskim Toplicama je kotlina pa je prostorno skučeno, ali računam da ćemo udvostručiti kapacitet solarne elektrane Opće bolnice Zabok s pokrivanjem parkinga. Dakle, udvostručiti proizvodnju električne energije i osigurati ugodan parking svim korisnicima bolnice. Počinjemo s elektranom na parkingu Opće bolnice Zabok a ideja je iskoristiti površinu koja je već na raspolaganju. Ono što zagovaramo u REGEA-i, jest da za solarne elektrane koristimo krovove koji su na raspolaganju, površine kao što su parkirališta a da pritom, pogotovo na područjima kao što je Krapinsko – zagorska županija, ne zauzimamo zelene površine. Tako ćemo bitno povećati proizvodnju, primjerice, računamo da ćemo udvostručiti kapacitet elektrane na Bračku te ostvariti dobar učinak jer će parkirna mjesta biti natkrivena, što će, vjerujem, posjetiteljima bolnice, pogotovo u ljetnim mjesecima, jako dobro doći. Ugovor o isporuci električne energije, tzv. PPA ugovor, pokazao nam se kao optimalno rješenje u svrhu osiguranja potpuno zelene opskrbe električnom energijom za dio naših potreba. Energija dolazi sa  krovova, proizvodi se tu gdje se i troši što svakako ima pozitivan utjecaj i na smanjenje opterećenja na opskrbnu mrežu HEP ODSa. Glavni razlozi prijedloga PPA ugovora za nas su bili pružanje mogućnosti ugovaranje povoljnije električne energije od postojeće cijene struje za Specijalnu bolnicu, fiksna cijena električne energije na deset godina koja dolazi iz 100% obnovljivog izvora energije, te nula kuna troška za samu bolnicu“, rekao je Domac.  

 

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić rekla je da bolnica nije bila dužna osigurati novac za plaćanje investicije, već se ista isplaćuje kroz dugoročni otkup električne energije po utvrđenoj fiksnoj cijeni tijekom deset godina.  Fiksna cijena koja nam je omogućena ovim projektom i održivost korištenjem sunca kao obnovljivog izvora energije za našu bolnicu velika je stvar. Trenutno naša bolnica za opskrbu u višoj tarifi (tj. tijekom dana) plaća oko 1 kunu za utrošeni kWh energije. Temeljem PPA ugovora sva struja koja dolazi iz sunčane elektrane će nas koštati oko 0,8 kuna po kWh, odnosno povoljnija je za otprilike 20%. Kako se očekuju povećanja cijene električne energije u narednim godinama ova razlika bit će vjerojatno i veća. Sav novac od ušteda moći ćemo reinvestirati za daljnje potrebe bolnice. Bez kune novog zaduženja i troška dobili smo investiciju koja nas vodi prema zelenoj budućnosti zdravstva u Hrvatskoj“, rekla je Žnidarić.

 

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina je istaknuo: “Na krovu naše bolnice postavljena je elektrana od 420 kilovata. Dosad smo proizveli 1000 megavatsati struje, što odgovara otprilike od 13 do 15 posto naše potrošnje godišnje. Nakon deset godina, elektrana će biti u potpunosti naša a to znači da ćemo tada štedjeti otprilike 400.000 kuna mjesečno jer je sada ukupna potrošnja struje naše bolnice oko tri milijuna kuna. Osim racionalnog gospodarenja energijom, doprinijeli smo zaštiti klime i našeg okoliša te smo reducirali ugljikov dioksid u iznosu od 400 tona, što je veliki iznos”, istaknuo je Vančina.

 

 

 

 

 

LINK NA VIDEO – elektrana Krapinske Toplice: https://www.dropbox.com/sh/ym16pek1eu97nwz/AAB-OAGgyBf4_FoxVEzDtSS0a?dl=0

 

(AUTOR VIDEO/FOTO: Image produkcija)


Fotogalerija