Zagorje
Bajka na dlanu

Brzi i učinkoviti: 50 godina DVD-a Petrovsko

Datum objave: 7. svibnja 2023.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovsko osnovano je 2. rujna 1973. godine. Predsjednik DVD-a Petrovsko Željko Presečki istaknuo je kako su brojni članovi DVD-a u proteklih pedeset godina ugradili dio svog života, volje i želje za pomoć ljudima u potrebi te da su zajedničkim snagama obogatili društvo i čitavu zajednicu. Među okupljenima na svečanoj sjednici bili su i neki od prvih entuzijasta koji su tad osnovali Društvo: Edo Presečki, Vladimir Koren i Milan Hršak, dok su se Dominik Presečki, Milan Ilić, Vjekoslav Hršak i Dragutin Bolfek ispričali zbog zdravstvenih razloga.

Zamjenica župana Jasna Petek je ovu veliku obljetnicu čestitala svim sadašnjim i bivšim članicama i članovima DVD-a Petrovsko te uz osobne zahvale za očuvanje tradicije, humanosti i plemenitosti, predsjedniku Željku Presečkom uručila zahvalnicu, koju je župan Željko Kolar uručio DVD-u za 50 godina časnog i uspješnog rada, zaštite imovine i ljudi.

Okupljene je u ime Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije pozdravio tajnik Rajko Jutriša te, uz dodjelu prigodne plakete županijske vatrogasne zajednice, domaćinima poželio da i u narednim godinama i desetljećima budu uspješni u svom daljnjem radu. Prigodne riječi zahvale i čestitke uputili su ostali gosti i uzvanici kojima su podijeljene zahvalnice i monografija kao uspomena na ovu današnju svečanost.

BRZO i UČINKOVITO

DVD Petrovsko je u sklopu obilježavanja svoje 50. obljetnice izdao i monografiju pod nazivom „Brzo i učinkovito“. Autor Dragutin Kozina je na 184 stranica, kroz tekst, dokumente i fotografije iznio povijest DVD-a od osnivanja sve do današnjih dana, a ujedno je objedinjen sveobuhvatni život ovog kraja. Na svečanoj je sjednici prikazan i prigodni filmski uradak uradak koji je nastao u suradnji s mladom udrugom Bespilotni sustavi u kriznim situacijama u kojem su svi prisutni mogli vidjeti kratki pregled djelatnosti ovog društva.

Svečanost je započela prigodnim programom ispred vatrogasnog doma, u kojem su sudjelovale mažoretkinje Petrovsko, Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari, DND Petrovsko i njihov zbor te djeca i mladež DVD-a.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovsko 50. godišnjicu svog osnivanja obilježava tijekom čitave godine organizacijom i sudjelovanjem u raznim događanjima – od dana otvorenih vrata za djecu, preko operativnih vatrogasnih i javnih taktičkih vježbi sve do aktivnosti u radu s djecom i mladima.

 

Na svečanosti su dodijeljena sljedeća vatrogasna priznanja:

Vatrogasne Spomenice za 50. godina rada u DVD-u  dodijeljene su: Vladimiru Korenu, Edi Presečkom, Dominiku Presečkom, Milanu Iliću, Milanu Hršaku, Vjekoslavu Hršaku i Dragutinu Bolfeku.

Vatrogasne spomenice za 40. godina rada u DVD-u dodijeljene su:  Davoru Bolfeku i Milanu Kunšteku.

Vatrogasna spomenica za 10. godina rada u DVD-u uručena je Slavku Leljaku.

Priznanja su uručena i vatrogasnim veteranima: Vladimiru Korenu, Edi Presečkom, Dominiku Presečkom, Milanu Iviću, Milanu Hršaku, Vjekoslavu Hršaku, Dragutinu Bolfeku, Stjepanu Mužaru, Branku Mužaru i Mirku Kunšteku.

Srebrnu Vatrogasnu plamenicu primili su: Vladimir Svečnjak, Danijel Poslon, Josip Mužar i Karlo Jugec.

Brončanu Vatrogasnu plamenicu primili su: Tomislav Mužar, Dino Sopek, Stjepan Poslončec, Antonio Hršak i Slavko Leljak.

Brončanu Vatrogasnu medalju primili su: Kristina Leljak, Vesna Haramina, Katarina Hršak, Kristina Haramina, Barbara Belošević i Mario Hršak.

 

Opširnije: https://vzkzz.hr/dvd-petrovsko-prigodnom-svecanoscu-obiljezilo-50-obljetnicu-od-svog-osnutka/

 


Fotogalerija