Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. rujna 2010.

Nakon uspješnih pregovora s prijevoznicima, a na zadovoljstvo svih, učenika, ravnatelja, prijevoznika i Županije, župan Hajdaš Dončić je kazao:

„Veliko nam je zadovoljstvo pred sam početak nove školske godine učenike i njihove roditelje obradovati dobrim vijestima. Zahvaljujući upravo uspješno završenim pregovorima i sporazumu s prijevoznicima Županija će i ove školske godine učenicima omogućiti jeftiniji prijevoz do škole. Uspjeh je utoliko veći jer je bilo vrlo upitno hoćemo li biti u stanju nastaviti subvencionirati učeničke mjesečne karte. Kao što vam je poznato, županijski proračun u ovoj godini trpi znatan pad prihoda, posebice nakon srpanjskog financijskog udara zbog primjena antirecesijskih mjera Vlade koje idu na štetu lokalnih proračuna. Konkretno, naš ostaje bez gotovo 400 tisuća kuna mjesečno. Usto je i recesija i ranije počela uzimati svoj danak, pa će do kraja godine Županija ostati bez preko pet milijuna kuna prihoda. Unatoč tom predviđenom manjku ustrajali smo na subvencioniranju učeničkih karata i ove školsku godine ćemo za tu namjenu odvojiti dva milijuna kuna iz izvornih županijskih prihoda. Tome su prethodili i pregovori s prijevoznicima o jedinstvenoj cijeni mjesečne karte, a prema modelu koji smo inovirali još prije dvije godine. Ove godine je bilo pitanje koliko ćemo se uspješno moći dogovoriti i s prijevoznicima zbog teškoća u kojima su se i oni našli i kako ih ovakav poslovni aranžman ne bi doveo u gubitke. I uspjeli smo na obostrano zadovoljstvo dogovoriti jedinstvenu cijenu karte od 460 kuna mjesečno, računajući Županiju kao jednu tarifnu zonu. Da učenička mjesečna karta njihove roditelje ne bi stajala više od 330 kuna, u subvenciju će se, iskreno vjerujem i javno na to pozivam, uključiti i općine i gradovi, također s najmanje 15 posto, s koliko u subvenciji karte sudjeluje i Županija.“

Sonja Borovčak i Anđelko Ferek – Jambrek, zamjenici župana, svaki u svom resoru, izrazili su zadovoljstvo tijekom pregovora, a posebno rezultatom koji uistinu pokazuje stvarnu skrb Županije, kako za učenike tako i za prijevoznike.

Uz župana i zamjenike konferenciji su nazočili i Ivica Rozijan, voditelj aktiva ravnatelja srednjih škola KZŽ, Vedran Bukvić, predsjenik Vijeća učenika KZŽ, Krunoslav Kroflin, predsjednik Strukovne grupe putničkog prometa pri HGK ŽO Krapina te Josip Hažek, predsjednik Sekcije putničkog prometa pri Cehu prijevoznika OKKZŽ.

Posebno upečatljivo bilo je izlaganje predsjednika Vijeća učenika Krapinsko-zagorske županije, Vedrana Bukvića, a koji je rekao: “Uvijek je ugodan osjećaj kada znate da vas netko prati i podržava. Pogotovo u ovo vrijeme krize, kada je svaka kuna u kućnom budžetu vrijednija nego ikad prije. Zahvaljujem na današnjoj gesti, kojom je županija svakako stala iza učenika – putnika, te njihove roditelje rješila jedne veće brige na početku nove školske godine. Znamo svi koliki je izdatak imati školarca u kući; i drago mi je da je to prepoznala i naša županija. U nevolji se kažu prepoznaje pravi prijatelj, danas se županija pokazala kao prijatelj zagorskih učenika.”