Zagorje
Bajka na dlanu

Buna traje! – još jedna spektakularna bitka kod Stubice

Datum objave: 10. veljače 2024.

U subotu 10. veljače 2024. održana je još jedna spektakularna Bitka kod Stubice između kmetova predvođenih Matijom Gupcem i Franja Tahija i njegove vojske.

Bitku je pratio i župan Željko Kolar zajedno sa zamjenicom Jasnom Petek i domaćinom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem te predsjednikom SDP-a Hrvatske Peđom Grbinom.

Župan Kolar naglasio je kako je ovo jedna od najvećih manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije što dokazuje izniman broj od 20 tisuća posjetitelja. “Manifestacija je ove godine produžena na tri tjedna. Imali smo Pohod na Cesargrad, gdje je Seljačka buna počela, imali smo puntanje kmetov, ali ova bitka je ipak centralni događaj”, rekao je župan Kolar te dodao da su na području županije popunjeni svi smještajni kapaciteti.

Župan je također istaknuo kako su Zagorci ponosni na Seljačku bunu i na zagorske ljude koji su još 1573. godine znali da se treba boriti za pravicu. “Kada se prekrši jedna granica, znamo reagirati za smo kroz povijest to puno puta pokazivali i uvijek smo bili na pravoj strani”, poručio je župan Kolar.

Predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin rekao je kako mu je lijepo doći u Donju Stubicu. ‘Ovo je 16. godina manifestacije koja je spomen na nešto o čemu učiš u osnovnoj i srednjoj školi pa onda i na fakultetu. Lijepo je doći osobno ovdje, vidjeti gdje je to sve bilo i osjetiti da taj duh Bune u Zagorju traje i dan-danas. Zagorje je Hrvatskoj dalo jako puno boraca za slobodu i drago mi je da i danas o slobodi možemo govoriti na pravome mjestu, a to je ovdje – stubički kraj, Hrvatsko zagorje”, rekao je predsjednik SDP-a Grbin.

Realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu održan je na bojnom polju kod dvorca Stubički Golubovec u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža, gdje su statisti i sudionici rekonstruirali događanja iz Seljačke bune iz davne 1573. godine, koja je obilježila hrvatsku prošlost.


Fotogalerija