Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. siječnja 2007.

Nakon drugog natječaja Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska u okviru Programa Europske unije INTERREG III A, od pedeset projekata koji su dobili „zeleno svjetlo“ i došli do faze očekivanog potpisivanja ugovora, čak ih je osam s područja Krapinsko-zagorske županije.
Sama se pak županija pojavljuje kao nositelj projekta HOMER (usklađivanje mogućnosti za učenje sa zahtjevima tržišta rada), potom projekta „Ponuda ekoloških proizvoda“, dok se kao partner pojavljuje u projektu „Tematski putevi u zajedničkom prekograničnom području“ kojeg je nositelj Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, zatim je partner u projektima „Razvoj za razvoj“ i „Putovima baštine“, kojih je nositelj ZARA, a partner je i projekta Muzeja Hrvatskog zagorja pod nazivom „Tradicijski obrti“. Uz ovih 6 županijskih, na natječaju je pozitivno ocijenjen i projekt „Turistička Sutla“ kojeg je nositelj općina Zagorska Sela te projekt “Voda je život” Općine Hum na Sutli.
Ukupan fond sredstava za hrvatske podnositelje prijava je 3 milijuna eura iz pretpristupnog programa PHARE, a svaka bespovratna pomoć koja će se u ovom programu dodijeliti jednom projektu iznosi najmanje 75.000 eura, a najviše 400.000 eura, s time da hrvatski podnositelji projektnih prijava imaju obvezu sufinancirati  projekt u najmanjem iznosu 25 posto vrijednosti projekta.
Budu li preostali pregovori protekli prema planu, službeno potpisivanje ugovora – što znači i stvarni početak implementacije – očekuju se, ovisno o projektima, u idućih mjesec-dva.