Zagorje
Bajka na dlanu

Četiri desetljeća DVD-a Benkovo

Datum objave: 8. listopada 2023.

DVD Benkovo obilježilo je u subotu, 7. listopada 2023. svojih četiri desetljeća postojanja velikom proslavom u vatrogasnom domu.

Skupštini su bili nazočni mnogobrojni uzvanici i gosti, među kojima i zamjenica župana Jasna Petek, koja je povodom 40 godina postojanja i djelovanja te časnog i uspješnog rada zaštite imovine i ljudi uručila zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije predsjedniku DVD-a Benkovo Nikoli Pasaričeku.

“Lijepo je vidjeti punu dvoranu članica i članova društva, prijatelja i sponzora i svih nas koji smo proteklih 40 godina pomagali da ovo društvo stasa u zaista vrlo važnu operativnu snagu na području Grada Pregrade i županije. Vatrogasci i vatrogaskinje su prva operativna snaga koja dolazi na mjesta nesreće i koja pomaže ljudima u najnesretnijim trenucima njihovih života. Nije uvijek lako, puno je tu odricanja, no vatrogastvo je način života u Krapinsko-zagorskoj županiji i jedna obiteljska tradicija”, poručila je zamjenica župana Jasna Petek te dodala da Krapinsko-zagorska županija ima zakonsku obvezu financiranja vatrogastva, ali svake godine i daje i više od onog što je zakonom propisano jer je važno ulagati u znanje, stručnost i dobru opremu za spas života i imovine ljudi.

Pokrovitelj proslave bio je gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je također uputio iskrene čestitke DVD-u Benkovo na četrdeset godina predanog rada. “Dobrovoljna vatrogasna društva pokazatelj su solidarnosti i ustrajnosti njihovih članova, a vatrogastvo je ljubav koja se prenosi s koljena na koljeno, zahtijeva puno odricanja, odvojenosti od obitelji, sate provedene na edukacijama i intervencijama i to na potpuno volonterskoj bazi”, rekao je gradonačelnik Vešligaj te istaknuo kako podrška Grada Pregrade nikada neće izostati u radu vatrogasaca.

O osnutku te usponima i padovima, kao i današnjem trenutku aktivnog djelovanja društva izvještaj je podnio predsjednik Nikola Pasariček, a obzirom da je vatrogasni dom u Benkovu nedavno dobio novu fasadu uz pomoć brojnih volontera i sponzora, dom je blagoslovio pregradski župnik, vlč. Ivan Mikec, a svim vrijednim rukama koje su dale svoj doprinos podijeljene su zahvalnice.

Među gostima je bio i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, predsjednica Mjesnog odbora Benkovo Jasna Vnuk i prvi predsjednik društva Josip Posavec, kao i brojna vatrogasna društva s područja Krapinsko-zagorske županije, ali i susjedne Slovenije.


Fotogalerija