Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. travnja 2016.

Na državnom natjecanju, koje je održano u Primoštenu od 30. ožujka do 01. travnja nastupilo je 256 učenika osnovnih škola. Učenici s područja Krapinsko-zagorske županije ostvarili su izvanredne rezultate, osvojivši četiri odličja.

PRVO MJESTO

– Maja Profeta, 6. razred, OŠ Sveti Križ Začretje, područje natjecanja: maketarstvo i modelarstvo

DRUGO MJESTO

– Gabrijela Pugar, 7. razred, OŠ Marija Bistrica, područje natjecanja: strojarske konstrukcije

– Mateo Stipić OŠ Oroslavje, drugo mjesto osmi razred područje natjecanja: elektrotehnika

TREĆE MJESTO

– Petra Valjak, 8. razred, OŠ Brestovec Orehovički, područje: fotografija

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 7.683 učenika u školskim/klupskim i županijskim prednatjecanjima, dok se u finalu, u Primoštenu, natjecalo 256 najboljih učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Pisana provjera znanja od 2 školska sata donosila je 30% bodova, dok je izrada praktičnog rada u trajanju od 12 školskih sati donosila najviše, točnije 50% od ukupnog broja bodova. Posebna vrijednost natjecanja mogućnost je natjecatelja da svoje radove predstave pred komisijom u trajanju do pet minuta čime se potiče razvoj komunikacijskih vještina učenika što je donosilo 20% od ukupnoga broja bodova.

Učenici su izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom, koordinatni stol. Konstruirali su i programirali robota koji spašava „žrtvu“, te su se orijentirali u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi fotografi istraživali su i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena. Organizatori natjecanja bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.