Zagorje
Bajka na dlanu

CHEMO-ZABOKY i OPG Džakula dobili potpore Županije za poticanje agroturizma

Datum objave: 16. studenoga 2011.

Na samom početku župan je predstavio projekt poticanja agroturizma na području Krapinsko-zagorske županije koji Županija provodi unatrag nekoliko godine kroz različite mjere potpora. Riječ je o dodjeli potpora za poboljšanje smještajnih kapaciteta u agroturizmu kroz bespovratna sredstva te subvencioniranju kamate na poduzetničke kredite. Županija je tako subvencionirala kamate na kredite u visini od ukupno gotovo 400.000,00 kn od 2007. do 2011. godine te dodijelila 275.000,00 kn bespovratnih sredstava za razvoj smještajnih kapaciteta u agroturizmu od 2008. do 2011. godine.

Ove godine je na Javni natječaj pristiglo 6 zahtjeva od čega su odobrena 2 projekta, projekt CHEMO-ZABOKY-a te projekt OPG-a Džakula:

 

1. CHEMO-ZABOKY (Zabok)

Naziv projekta – Uređenje turističkog obiteljskog gospodarstva

Opis projekta – Na posjedu se uređuju 3 drvene kuće, od kojih najstarija datira iz 1925.godine, a koje sadrže tradicijske i elemente kulturne baštine Zagorja. Cilj ovog projekt jest uređenje tradicijske drvene kuće za prihvat gostiju na višednevni boravak na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Osim obogaćivanja ponude smještaja na području Zaboka, projektom će se obogatiti i turistička ponuda Krapinsko-zagorske županije i to u skladu s turističkim trendovima povećanja potražnje za agroturizmom na europskom i svjetskom tržištu.

 

2. OPG Džakula (Budinščina)

Naziv projekta – Program adaptacije i opremanja tradicijskog objekta OPG-a Džakula u smještajne kapacitete.

Opis projekta – program se odnosi na obnovu dotrajale bogate zagorske kurije – ladanjske kuće u svrhu razvoja agroturizma. OPG Džakula orijentirano je na uzgoj konja za rekreativno i terapijsko jahanje. Konjički klub već postoji te je orijentiran na posebnu vrstu ponude za djecu, ljude sa posebnim potrebama i obitelji. Realizacijom ovoga Projekta, tj. izgradnjom smještajnih kapaciteta upotpunila bi se turistička ponuda OPG-a te se na taj način agroturistička ponuda Krapinsko-zagorske županije podigla na viši nivo.

 

„Krapinsko-zagorska županija dodjeljuje sredstva onim projektima koji odgovaraju ciljevima razvoja agroturizma, odnosno povećanju broja i kvalitete smještajnih kapaciteta na našem području. Primjenjuje se princip dodijele sredstava onim projektima koji su u završnoj fazi.“, objasnio je župan mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić prilikom potpisivanja Ugovora s dobitnicima financijskih potpora.