Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. listopada 2014.

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja – bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocjenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela – moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.

Kulinarski show „Chtef“ Zagorski chef, ove će godine doživjeti svoje četvrto izdanje u kojem će vrsni kuhari iz zagorskih restorana, hotela i agroturizama pokazati umijeće u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim autohtonim zagorskim namirnicama.

Tomislav Kožić iz Bluesun hotela Kaj,  Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Tihomir Ljubej iz Krass hotela – Toplice hotel, Mislav Božić iz Hotela&Restorana Villa Magdalena, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak-Ventek i Zdenko Tisanić iz restorana Stara škola imat će zadatak pripremiti glavno jelo i desert od autohtone zagorske šljive, mesa zagorskog purana, inače prvog proizvoda u kategoriji svježeg mesa koji je u Republici Hrvatskoj  dobio  oznaku zemljopisnog porijekla te zagorskih mlinaca kao središnje teme ovogodišnje kulinarske manifestacije.

Pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji stručnu ocjenjivačku komisiju čiji će članovi biti gastronomski znalci Ivica Štruml, chef kuhinje hotela Palace i ovogodišnji predsjednik žirija, Branko Čukelj, chef kuhinje u hotelu Sheraton i dopredsjednik hrvatskog kulinarskog saveza, Slavko Večerić chef restorana Turist i počasni član Hrvatske kulinarske akademije.

Posjetitelji će moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela, ali i uživati u bogatom popratnom programu kojeg će voditi Mirko Fodor. Očekuju ih i degustacije brojnih zagorskih delicija poput meda, mesa zagorskog purana, bučinog ulja, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača te vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa, Zdolca, Micaka i Posavca.