Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. prosinca 2013.

Treće je to po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je bila autohtona zagorska jabuka i svinjsko meso kao središnja tema.

Ove godine natjecali su se kuhari Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, Tomislav Kožić iz Bluesun hotela Kaj, Mislav Božić iz Hotela&Restorana Villa Magdalena, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak-Ventek, Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak, a zadatak im je bio pripremiti glavno jelo i desert na zadanu temu.

Stručnu ocjenjivačku komisiju činili su gastronomski znalci Slavko Večerić, kuharski akademik i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, novinarka i urednica portala Oblizeki i Zdenko Brlić, majstor kuhar iz Zaboka.

Naziv pobjedničkog jela Tomislava Kožića je „Pajcek med jabukami“ (glavno jelo) te „Gizdava jabuka“ (desert), dok je drugo mjesto s „Pečenim svinjskim nogicama“ i „Kolačem od jabuka“ osvojio Marko Živaljić. Treće mjesto pripalo je kuharu Mislavu Božiću s jelima pod nazivom „Pajcek z jabukama“ i „Jabuka za učitelja 1913/2013”.

Posjetitelji Bluesun hotela Kaj pratili su ocjenjivanje gotovih jela, ali i uživali u bogatom popratnom programu kojeg je vodio novinar Domagoj Jakopović Ribafish te degustirati brojne zagorske delicije – med, meso zagorskog purana, bučino ulje, neizostavne zagorske štrukle i tradicionalne Babičine kolače od meda, poslastice koje je pripremio Zdenko Brlić te vrhunska zagorska vina i pjenušce poznatih zagorskih vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca.

Posebna kategorija ove godine bio je i izbor zagorskog chefa od strane publike, a tu titulu ponio je Mislav Božić.

Manifestaciju je posjetio i ministar turizma Darko Lorencin koji je ponovo istaknuo činjenicu da je puno teže privući turiste u kontinentalni dio Hrvatske te da, osim povećanja kvalitete i kvantitete smještajnih kapaciteta, treba kvalitetno napraviti i aranžirati turistički proizvod. U stvaranje takvog proizvoda, uz ponudu koju čine toplice i wellness, treba uključiti kulturni turizam, manifestacije, gastronomiju, lječilišni turizam. Sve te komponente nužno je uključiti u kontinentalni turizma radi ostvarivanja većeg broja dolazaka i noćenja, istaknuo je Lorencin.

Župan Željko Kolar uz čestitku pobjedniku osvrnuo se na kraju na uspješnost natjecanja koje zajedno s ostalim, već tradicionalnim manifestacijama kao što su Babičini kolači, Štruklijada i 100% zagorsko zaokružuju priču o Zagorju Bajci na dlanu.

Nakon kulinarskog showa održana je panel rasprava na temu „Turizmom do razvoja“ u sklopu ovogodišnjeg regionalnog događaja Open Days – Europa u mojoj regiji kojim Odbor regija EU svake godine potiče razmjenu iskustava, prezentaciju razvojnih kapaciteta i načine suočavanja s preprekama koje su svakodnevno prisutne na regionalnoj razini, a koji zajednički provode Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i HGK Županijska komora Krapina. Događanje je ove godine bilo posvećeno turizmu, a o brojnim temama raspravljali su pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, župan Željko Kolar, predsjednik Uprave Koncerna Sunce d.d. Jako Andabak, direktorica Sektora za turizam HTZ-a Leila Krešić-Jurić te zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša. Moderatorica panela bila je Damira Gregoret.


Video