Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. prosinca 2009.

 
Ured hrvatskih regija prisustvovao je konferenciji u organizaciji Europskog političkog centra na kojoj je g. Jose Lopez Garrido predstavio ciljeve španjolskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2010.g.
 
Kako prenose kolege iz Ureda, glavni ciljevi španjolskog predsjedanja Unijom su sljedeći:
Ekonomija– Rad će započeti na izradi nove strategije „Europa 2020“ kako bi se pomogao opravak europskog gospodarstva te kreirali novi i kvalitetniji poslovi kojima bi se trebale izbjeći krize u budućnosti.Strategija će se bazirati na uspostavljanju novih ciljeva: ostvarenje društva znanja, socijalna pitanja te borba protiv klimatskih promjena.Jedan od aspekata ekonomskih prioriteta bit će i nacrt novog energetskog plana ovisno o rezultatima dogovora u Kopenhagenu.
Lisabonski ugovor– Rad će započeti na jačanju europske vanjske politike. To će bit zadatak nove predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europske unije  kako bi se uspostavila jaka vanjska politika te razvili snažni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Bliskim istokom, Mediteranom i Afrikom.Lisabonski ugovor sadrži također niz inicijativa koje španjolsko predsjedništvo namjerava pokrenuti. Jedna od njih je mogućnost inicijative europskih građana da skupljanjem jednog milijuna potpisa u nekolicini europskih zemalja pokrenu zakonodavni postupak. Ugovor sadrži i tzv. klauzulu solidarnosti prema kojoj su države članice dužne pomoći drugoj državi članici koja je pogođena nekom od prirodnih katastrofa.
Uključivanje građana– Europa 21. stoljeća mora usko surađivati s građanima s obzirom da vlada uvjerenje da Bruxelles ne razumije potrebe svojih građana. Španjolsko predsjedništvo nastojat će premostiti taj jaz te poduzeti mjere za implementiranje štokholmskog programa za slobodu, sigurnost i pravdu u EU.
Vanjski poslovi-Radit će se na uspostavljanju nove diplomatske mreže EU koja bi trebala postati najvažnije i najglomaznije diplomatsko tijelo na svijetu.
 
Kako ističu kolege iz Ureda u Bruxellesu, zanimljivo je da se g. Lopez Garrido gotovo nije ni dotaknuo teme proširenja i Hrvatske.Tek je na pitanje novinara samo kratko odgovorio da je Hrvatska na dobrom putu da postane nova članica EU. Jasno je da španjolsko predsjedništvo neće previše raditi na ulasku Hrvatske u EU i da je gotovo sigurno da se pregovori neće završiti tijekom prve polovice 2010, unatoč naporima Vlade Republike Hrvatske.
 
Također,  bit će to prvo predsjedanje gdje glavnom institucijom Vijećem EU neće predsjedavati premijer zemlje članice koja predsjeda već novoizabrani predsjednik EU, g. Van Rompuy.
 
(mp)