Zagorje
Bajka na dlanu

DAJMO DJECI KORIJENE I KRILA: Tradicijske igračke oduševile mališane u Dubrovniku

Datum objave: 31. siječnja 2023.

Podjelu tradicijskih drvenih igračaka Dječjem vrtiću Palčica omogućila je Krapinsko-zagorska županija, a župan Željko Kolar naglasio je kako se kroz projekt Dajmo djeci korijene i krila, koji se provodi u cijeloj Hrvatskoj, čuva naša kultura i baština. „To je uvijek najbolje i najpametnije raditi s djecom, jer tako ih odgajamo i učimo našim korijenima, kako bi znali odakle potječu“ – poručio je župan Kolar.

Prigodan program održala su djeca iz Dječjeg vrtića Palčica, koji su se izrazito obradovali velikoj kutiji tradicijskih dječjih drvenih igračaka s područja Marije Bistrice. Sve okupljene je na samom počeku pozdravila ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić, dok je na poklonu zahvalio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, pohvalivši projekt koji potiče sve nas da razmišljamo o tome kako je to nekada bilo i prenosimo to na buduće naraštaje. O projektu Dajmo djeci korijene i krila i nastanku tradicijskih drvenih igračaka pričao je direktor Radija Kaj Drago Gradečak.

Dječji vrtić Palčica je centralnih objekt Dječjih vrtića Dubrovnik i 124. vrtić u Hrvatskoj u koji je stigao projekt Dajmo djeci korijene i krila. Projekt zajednički provode Radio Kaj i Etnografski muzej u Zagrebu. On se u dječjim vrtićima ostvaruje od rujna 2013. godine, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb. Ovim bi projektom svi sudionici, od Etnografskog muzeja i Radija Kaj, do donatora, prema riječima autorice Mirjane Drobina, trebali našim najmlađima dati KORIJENE identiteta i KRILA mašte – koje će pronijeti kroz život, kako bi današnja djeca i svojoj djeci mogla prenijeti vrijedno i u svijetu prepoznato Hrvatsko nasljeđe. Projekt također ukazuje na značaj proizvodnje drvenih igračaka, ali i drugih proizvoda od drva, promovira ekološku proizvodnju, koja obuhvaća ekološke materijale, od drva, preko veznih materijala, do boje.