Zagorje
Bajka na dlanu

Dan broja 112 – 73 poziva dnevno u 2019. godini

Datum objave: 11. veljače 2020.

Župan Željko Kolar čestitao je svim djelatnicima Službe civilne zaštite, Županijskog centra 112 u Krapini njihov dan te istaknuo kako svakodnevno obavljaju velik i odgovoran posao. „U trenutcima neke nesreće o razmjeru posljedica mogu odlučivati doslovno sekunde. Izuzetno je važna odgovarajuća procjena i brza koordinacija hitnih službi, koje na teren izlaze nakon što im Centar 112 proslijedi dojavu o potrebi za intervencijom“ – rekao je župan Kolar, koji je ovom prilikom istaknuo i odličnu suradnju sa Centrom 112 i u preventivnim aktivnostima. „Svi koji su vezani za hitne službe moraju razmišljati o prevenciji i odgovarajućim protokolima kad se ništa ne događa, jer jednom kad se dogodi onda više ne smijemo razmišljati nego moramo djelovati“ – naglasio je župan Kolar te kao primjere istaknuo pripremljene protokole za eventualni slučaj pojave Corona virusa te brzu reakciju nakon potresa sa epicentrom kraj Marije Bistrice.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine te je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i strani turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi. Županijski centar 112 je u 2019. godini primio ukupno 26.669 poziva, od čega je namjenskih bilo 13.913.

Na obilježavanju Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 okupljene su pozdravili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, Josip Cigula – voditelj Službe civilne zaštite Krapina u sklopu koje se nalazi i Županijski centar 112, dok je na obilježavanju bilo i više članova Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije na čelu sa načelnikom – zamjenikom župana Anđelkom Ferekom-Jambrekom.

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 ustanovljen je 2009. godine potpisivanjem tripartitne deklaracije predstavnika Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

 


Fotogalerija