Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. ožujka 2016.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek je na početku skupa pozdravila okupljene učiteljice, učitelje i stručne suradnike s područja cijele županije i podsjetila na aktivnosti koje Županija provodi radi dobrobiti darovite djece „S ciljem poboljšanja uvjeta školovanja darovite djece prije dvije godine smo osnovali Radnu skupinu odgojno-obrazovnih djelatnika, entuzijasta koji žele unaprijediti odgojno-obrazovni rad s darovitim učenicima i promicati njihova prava i specifične potrebe. Posebno nam je zadovoljstvo što od danas imamo svoj vizualni identitet i ime koje smo odabrali među dvadesetak prijedloga učenica i učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok“ naglasila je zamjenica župana Jasna Petek i poručila „Od osnivanja skupine  intenzivnije radimo na aktivnostima jačanja kompetencija učitelja i učiteljica koji rade sa darovitima, ali isto tako i na senzibiliziranju i informiranju javnosti o potrebama darovite djece. Cilj nam je u budućnosti formirati Centar izvrsnosti koji će provoditi aktivnosti dijagnostike, savjetovališta i rada s darovitom djecom“ zaključila je zamjenica župana Petek. Prisutnim učiteljima i stručnim suradnicima su dobrodošlicu u Klanjec zaželjeli gradonačelnik Zlatko Brlek, ravnateljica OŠ Antuna Mihanovića Melita Ulama te predsjednica klanječke turističke zajednice i Kulturnog centra Snježana Horvatin.

Radna skupina za darovite učenike broji 12 članova, a na čelu joj se nalazi Vesna Tomorad stručna suradnica u OŠ Marija Bistrica. Kao vizualni identitet skupine prihvaćeno je rješenje Veronike Koprivnjak iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koja je danas, zajedno sa mentorom Bojanom Komaricom predstavila detalje novog vizualnog identiteta i kreativnog procesa koji je i doveo do prihvaćanja imena Futura kao naziva radne skupine. Zamjenica župana Jasna Petek zahvalila je autorici te njoj i mentoru u znak pažnje darovala poklon paket zagorskih autohtonih proizvoda. Istaknuto je da su članice i članovi grupe odabrali Veronikin rad među dvadesetak odličnih prijedloga pristiglih iz ŠUDIGO-a, s kojim Županija uvijek odlično surađuje na aktivnostima osmišljavanja grafičkih i vizualnih rješenja

Zadaća Future je praćenje, organizacija i pružanje pomoći u radu s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije. Rezultat njezinog rada su brojne radionice za darovite, kreativne i talentirane učenike koje su dosada organizirane diljem Zagorja. Radionice će se tijekom ovogodišnjih proljetnih praznika održati u 10 zagorskih  osnovnih škola – Bedekovčina, Brestovec Orehovički, Gornja Stubica, Hum na Sutli, Klanjec, Marija Bistrica, Oroslavje, Pregrada, Tuhelj i Zlatar.  Skupina za podršku darovitim učenicima je osmislila i telefonsku liniju 0800 666770, koju je Županija otvorila kako bi svi zainteresirani besplatnim pozivom svakog ponedjeljka od 17,00 do 19,00 sati mogli izravno doći do svih informacija o darovitosti djece.

Nakon predstavljanja Future stručnjaci su održali predavanja o suvremenim smjernicama u pristupu odgoju i obrazovanju darovitih učenika. Tatjana Orešković je predavala o darovitim učenicima u kurikularnoj reformi, Martina Vučila je održala predavanje Kako kreirati zadatke za darovite, a Sanja Minarik o projektu Daroviti učenici u redovitom odjelu i izvannastavnoj aktivnosti – Galović Sveznadar. Učitelji i stručni suradnici s područja cijele županije pokazali su veliko zanimanje za teme predavanja i nakon njihovog završetka razvili opširnu raspravu.


Fotogalerija