Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. svibnja 2022.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Mirjana Smičić Slovenec, koja je istaknula: „Zastupljenost različitih političkih opcija u gradskom vijeću, životnih zanimanja i puteva pojedinaca jamstvo je da su odluke koje u konačnici donosimo u interesu građana Klanjca. Hvala vijećnicima na radu, zalaganju, idejama, kompromisu, uvažavanju različitih stavova i vjerujem u daljnju konstruktivnu raspravu koja je temelj za donošenje odluke u svima zajedničkom interesu i cilju, a to je ljubav i briga za naš grad“, rekla je Smičić Slovenec.

 

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek u svojem se govoru osvrnuo na planove za naredno razdoblje. „Pripremamo projekte, računajući na novu financijsku omotnicu. Od komunalne infrastrukture nastavljamo dalje sa završnom fazom nogostupa na cesti Klanjec – Zaprešić. Planiramo asfaltirati 1700 m novih cesta u ovoj godini, još imamo za sanirati dva klizišta koje smo prijavili na natječaje, a kroz Fond za oporavak i otpornost očekuje nas sanacija dva naša objekta koja su stradala u petrinjskom potresu, zgrada knjižnice i porezne uprave te župna crkva u Klanjcu. To su radovi koji daleko premašuju naše gradske mogućnosti. Preko 27 milijuna kuna su procijenjene štete, a mislim da će biti i veće, kako divljaju cijene. Zadovoljni smo i sretni što smo lani otvorili novi dječji vrtić, koji je pun te će biti i proširen ako bude potrebe. Moram spomenuti da smo krenuli u realizaciju i prijavili izgradnju fotonaponske elektrane na našoj zgradi, a krećemo i s e – punionicama. Nećemo zaboraviti naše ustanove, udruge, najpotrebitije članove zajednice, nastavljamo s financiranjem učitelja u produženom boravku, dječjeg vrtića sa 60 posto i sa svim ostalim što treba činiti jednu zajednicu“, rekao je Brlek.

 

Predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, Siniša Hajdaš Dončić napomenuo je da je na odgovor kako jedna mala lokalna zajednica, mali grad, može preživjeti u vremenima koja su vrlo izazovna za sve – Europa. „Hrvatska je oduvijek bila Europa, a Europa je nešto što je u zadnjim dekadama najvrednije stvoreno. I zato dok mi živo srce bije, uvijek ću braniti postulate liberalne demokracije, uključivosti, da i mali imaju pravo za pravedan glas i da ako smo nerazvijeni, koristimo neke stvari koje su nam dostupne. Čestitam gradskoj administraciji, vijećnicima, gradonačelnicima što je među prvih 10 u Hrvatskoj po povlačenju sredstava po broju stanovnika. Tako treba, i tako nastavite dalje“ – rekao je Hajdaš Dončić.

 

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo da na svečanosti vidi prijatelje koje godinama nije vidio, a posebno je pozdravio prijatelje iz Poljske, podsjetivši da je on potpisao, kao gradonačelnik Klanjca, ugovor o prijateljstvu 2011. godine. „Drago mi je da se to prijateljstvo nastavlja i produbljuje i vjerujem da ćemo u budućnosti koristiti iskustva jedni od drugih. Zlatko i ekipa u gradu naučili su lekciju, vidi se koliko je malih i većih projekata izrealizirano preko sredstava europskih fondova, a svaki taj kamenčić daje sliku života u našoj maloj sredini.  Posebno čestitam sugrađanima koji će dobiti priznanja, jer čovjek je uvijek ključ uspjeha. Ako imate dobre i kvalitetne ljude, imat ćete ovakve projekte i biti sredina koja će ići naprijed, rekao je župan Kolar.

 

Na svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja Grada Klanjca. Povelju Grada Klanjca primio je Dane Cindrić, koji se već 40 godina bavi krovopokrivačkim radovima na području grada. Plaketu Grada Klanjca dobiva Jadranka Husnjak, dugogodišnja profesorica povijesti u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Klanjec, kao i DVD-u Lučelnica povodom 90. obljetnice postojanja. Zahvalnica Grada Klanjca pripala je Hrvatsko-zagorskom književnom društvu,  Vlasti Hubicki, Željku Iliću,  Tihomiru Kušaniću,  trgovačkom društvu Mass shoes d.o.o. te  Josipu Lešku. U ime dobitnika priznanja i zahvalnica zahvalile su Jadranka Husnjak i Vlasta Hubicki. 


Fotogalerija