Zagorje
Bajka na dlanu

Dan Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 24. travnja 2007.

Na jučerašnjoj svečanoj proslavi Dana krapinsko-zagorske županije u Svetome Križu Začretju sudjelovao je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, posjetivši najprije uspješnu gospodarsku zonu. Uz županijsko izaslanstvo, koje su vodile županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i predsjednica Skupštine Sonja Borovčak, predsjednik je obišao proizvodne pogone TEP-a i Perfecte, upoznavši se s njihovim poslovanjem. Nakon toga se  Predsjednik Mesić pridružio uzvanicima na svečanoj sjednici Skupštine KZŽ-a koja je održana u Pastoralnom centru. U prigodnom pozdravu predsjednica Skupštine Sonja Borovčak posebno je istaknula nastojanja Županije da skromnim sredstvima osigura razvoj.
 
Poticanje poduzetništva
– U gospodarskom dijelu to je svakako poticanje poduzetništva koje je dalo konkretne rezultate i koje dalje nastavljamo u suradnji s našim gradovima i općinama, te brojne subvencije za poticaj poljoprivrede – stočarstva, biljne proizvodnje, a posebno ruralnog razvoja, gdje Županija nizom aktivnosti želi pridonijeti održavanju bogatstva tradicionalnih vrijednosti – napomenula je tom prilikom županica Vlasta Hubicki.
Svaki razvoj pretpostavlja infrastrukturu, pa su u tom dijelu sredstva usmjeravana u uređenje cesta, bilo direktno iz Proračuna, bilo putem Županijske uprave za ceste i u zajedničkim programima s gradovima i općinama. Posebno su intenzivne aktivnosti bile vezane na autocestu: od spojne ceste Zabok-Krapina, rekonstrukcije postojećih županijskih cesta na tom dijelu, do pitanja cestarine. Sanacija cesta koje su korištene zbog izgradnje autoceste velikim je dijelom riješena nedavnim sporazumom o sanaciji između Pyhrn Motorway-a i Županijske uprave za ceste. Skorim dovršenjem auto ceste Zagreb-Krapina-Macelj i pripadajućih spojnih cesta Krapinsko-zagorska županija dobit će suvremenu cestovnu poveznicu s ostalim dijelovima Hrvatske čime preuzima ulogu zapadnih vrata Hrvatske, odnosno vezu sa Europskom unijom.
Odobreno financiranje osam projekata iz EU fondova
– Svjesni značaja očuvanja okoliša i prirode, aktivnosti su i dalje posebno prisutne u sanaciji postojećih odlagališta, također se sufinanciraju sanacije «divljih» odlagališta i odvojenog sakupljanja otpada te se kreće prema uspostavi regionalnog odlagališta. Izvrsne rezultate ima naša, tek godinu stara, ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Posebno tu želim naglasiti publikaciju «Zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije – Kako štititi prirodu naše Županije» – rekla je županica Hubicki..
-U sklopu Programa za susjedstvo suradnje Slovenija-Mađarska-Hrvatska, od prijavljenih 9 projekata iz Krapinsko-zagorske županije, za financiranje je odobreno čak osam, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura, dodala je na kraju županica Vlasta Hubicki. Nakon svečane sjednice uzvanici i gosti su se nastavili družiti na domjenku u restoranu Dunav u Svetom Križu Začretju.