Zagorje
Bajka na dlanu

Dan Krapinsko-zagorske županije – video o dobitnicima županijskih priznanja

Datum objave: 18. svibnja 2015.

Dan Krapinsko-zagorske županije svečano je proslavljen 23. travnja 2015. Obilježavanje je počelo u 9:00 polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona za sve poginule hrvatske branitelje kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku. Nakon polaganja vijenaca uslijedila je Sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju, koju je predvodio velečasni Dragutin Šengula, župnik Župe Tuhelj.

Svečana sjednica Županijske skupštine počela je u 12:30 u Hotelu Well u Termama Tuhelj. 

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je tom prilikom rekla: 

Otvaram svečanu sjednicu Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije u povodu njenog 22. rođendana. 

Najsrdačnije pozdravljam vijećnice i vijećnike Županijske skupštine, naše branitelje, sve vas drage nam goste, prijatelje Krapinsko-zagorske županije na čelu s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske gospodinom Brankom Grčićem. 

Iz Marije Bistrice u Terme Tuhelj…. s razlogom je svečanost Dana Krapinsko-zagorske županije  ovdje. Mi Zagorci imamo veliku sreću,  topla voda nam izvire iz tla. Termalni izvori izuzetan je potencijal kojim se Krapinsko-zagorska županija brendira ne samo u Hrvatskoj, već i u ozračju članstva u Europskoj uniji. Važnost stvaranja vlastite brand strategije odavno smo prepoznali i intenzivno, zajedno s gospodarstvenicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, našim vrijednim ljudima, radimo na njenoj implementaciji. Bajka na dlanu doista živi. 

Imamo niz mogućnosti – uz termalne izvore, prekrasnu prirodu, kulturno bogatstvo – stoljetne crkvice na bregima, dvorce i perivoje, živopisne manifestacije. Krapinsko-zagorska županija oduvijek je prijatelj gospodarstva, obrtnika, poljoprivrednika, vinogradara, mladih,…

Općine, gradovi i županije u Hrvatskoj imaju  iste probleme, bez obzira na stranačke predznake, dugi niz godina decentralizacija ostaje samo dugo očekivana. Naše općine, gradovi i županije u poziciji su kao i općine i gradovi u zemljama Europske unije – velike su mogućnosti za vlastiti razvoj. Naučimo tu prednost iskoristiti pripremom kvalitetnih i održivih razvojnih  projekata i partnerskim odnosima i nadam se sa više novaca od buduće decentralizacije.

Vijećnice i vijećnici u Županijskoj skupštini predstavljaju jedanaest političkih stranaka. U donošenju odluka vodimo se sa  dobrobiti  stanovnika Krapinsko-zagorske županije. I, kako su si Zagorci navek bili dobri s Hrvatima, svakako je slijedeća „štenga“ da si bumo još bolji međusobno.

Čestitam dobitnicima županijskih priznanja!

I, kao što govore djela našeg cijenjenog akademskog slikara  Zorislava Drempetića Hrčića, dobitnika priznanja za životno djelo – Krapinsko-zagorska županija doista je izuzetno mjesto za život i doista je Bajka na dlanu.

Blagdan je Sv. Jurja, čestitam svim Đurđicama, Jurekima,….

Čestitam svima Dan Županije!

 

Župan Željko Kolar govorio je o brojnim pozitivnim stvarima koje se događaju na području Krapinsko-zagorske županije, prilikom čega je posebno istaknuo činjenicu da je, prije svega zahvaljujući poduzetnicima i obrtnicima, zabilježen porast zaposlenosti od 3,5%, što je najviše u Republici Hrvatskoj. „Na Zavodu za zapošljavanje je 15,3% manje osoba manje nego u istom periodu lani. Izdali smo 29 građevinskih dozvola za dogradnju postojećih ili novih hala. Možemo se podičiti i sa činjenicom da tijekom proteklih nekoliko godina imamo kontinuirani rast dolazaka i noćenja turista, pogotovo u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, koje godišnje posjeti preko milijun turista. Krapinsko-zagorska županija ima kapaciteta za razvoj, ali bez projekata, to nije moguće. Ako nemamo projekte, ne možemo ni povlačiti sredstva iz EU fondova. Upravo iz tog razloga ove godine  osigurali smo preko 2 milijuna kuna za podršku projektima za 25 jedinica lokalne samouprave, kako bi mogli financirati izradu projektne dokumentacije“ rekao je župan Kolar.

Govoreći o strateškim ciljevima, župan Kolar dodao je da je Županija još prije deset godina kao jedan od njih označila gradnju brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici. „Ova cesta iz dana u dan postaje sve bliža stvarnosti. Prva dionica ceste do Bračka bit će otvorena u  listopadu ove godine, a ubrzano teku radovi i prema Bedekovčini, dok se istovremeno rješavaju imovinsko-pravni odnosi za dionicu ceste do Zlatar Bistrice“,napomenuo je župan Kolar te dodao da je u tijeku i gradnja  spojne ceste od Zaboka prema Sv. Križu Začretju te da je nedavno obnovljena i puštena u promet pruga od Đurmanca do Rogateca, čija je obnova stajala 40 milijuna kuna. Župan Kolar dodao je da Krapinsko-zagorska županija vodi računa i o društvenoj komponenti, dodavši da je županija lani pokrenula 2,4 milijuna kuna vrijedan projekt Baltazar, u sklop kojeg je u osnovnim i srednjim školama zaposleno 69 pomoćnika u nastavi koji pomažu učenicima s teškoćama u razvoju.

Govoreći o planovima u narednom periodu, župan Kolar istaknuo je da je u planu gradnja poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini, za kojeg je građevinska dozvola već odobrena. „U planu je i gradnja regionalnog centra kompetencija za ugostiteljstvo i turizam u Zaboku, realizirat ćemo sa Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske Master plan javne rasvjete u svim gradovima i općinama, projekt energetske učinkovitosti za 53 objekta županijskog Doma zdravlja, kao i centar za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost na Bračku“, rekao je župan Kolar, koji je na kraju zaključio da Krapinsko-zagorska županija ima perspektivu, prije svega zahvaljujući ljudima koji žive na njenom području. Župan Kolar ujedno je čestitao svim ovogodišnjim dobitnicima županijskih priznanja.

 

Svečanu sjednicu su svojim dolaskom uveličali i brojni uzvanici i gosti.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Branko Grčić je u svom govoru pohvalio rezultate Krapinsko-zagorske županije te je poželio još puno uspjeha u budućnosti.

Brojnim uzvanicima i gostima obratili su se i predsjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Ana-Marija Petin, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, saborski zastupnik Mario Moharić i načelnik Općine TuheljRenato Ilić.

Sjednici su nazočili i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, izaslanik ministra branitelja Mladen Gregurović,  predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije Mladen Novak, saborski zastupnic Dunja Špoljar,i Domagoj Ivan Milošević i Marijan Škvarić, pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Jasna Kropf, pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Igor Cigula, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren i mnogi drugi gosti i uzvanici.


Video