Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. srpnja 2022.

Svečanoj sjednici nazočila je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je  pohvalila osmogodišnju suradnju Općine i Županije te je dodala kako realizirani projekti dokazuju da se Marija Bistrica pretvara u jedno mjesto prijateljstva građana i građanki, održivo i zeleno mjesto koje razmišlja o potrebama svojih mještana i mjesto koje ima svoju viziju. „Ono što za KZŽ, između ostalog predstavlja Marija Bistrica je kolijevka hodočasništva, vjerskog turizma, ali i kolijevka tradicijskih obrta koja se ovdje izuzetno nježno njeguju. S radošću možemo reći kako na pozive za tradicijske obrte i za OPG-ove bude uvijek najviše prijava iz ove općine. Nadam se naše sufinanciranje pomaže i u očuvanju tih vrijednosti. Osvrnula bih se i na razoran potres koji je uništio područnu školu u Lazu. Započeli su radovi vrijedni 9,2 milijuna kuna, rok izvođenja radova je deset mjeseci čime ćemo dobiti novu i lijepu školu. Moram se osvrnuti na viziju nove srednje škole u Mariji Bistrici. Suglasni smo da trebamo podnijeti prijedlog Vladi za izmjenu mreže u koju će ući i srednja škola. Međutim, imamo izazove jer zaista je teško pravdati otvaranje još jedne škole kada je učenika manje, kada se u okolici zatvaraju učenički odjeli i za to treba dobro i mudro opravdanje“, rekla je Petek pa zaključila kako takve izazove treba pretvoriti u priliku.

 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je načelniku Općine Josipu Miličkom i njegovim suradnicima na pomacima i svemu dobrome što čine za ovu jedinicu lokalne samouprave. Dodala je kako se nada da će svi navedeni projekti i brojke pomoći u glavnom hrvatskom izazovu, a to je demografska obnova Hrvatske, osobito generacijskoj obnovi hrvatske poljoprivrede i hrvatskog ruralnog prostora. Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek osvrnuvši se na trenutnu situaciju u kojoj se nalazi čitav svijet pa s prisutnima podijelio kako su ga prije deset godina, kao menadžera, učili da problemi ne postoje, već da postoje samo izazovi. „Izazovi danas, međutim, nisu više adekvatna riječ. Nju danas zamjenjuje riječ prilika. Gledajući 2013. godinu mi u ovoj općini nismo naišli na probleme već smo sve sagledavali kao lijepu priliku. Možemo konstatirati da smo uspjeli dovesti izazove u red“, rekao je Švaljek. Detaljnije o realiziranim projektima te planovima za naredno razdoblje govorio je načelnik Josip Milički, koji je istaknuo: „Pokušavamo svaku kunu dva puta okrenuti. Stavio bih naglasak da je prošlogodišnje izvršenje na kraju godine bilo rekordno u povijesti Marije Bistrice – 28 milijuna kuna s proračunskim korisnicima, a bez njih 24 milijuna. Od toga je iz EU fondova dobiveno 5,7 milijuna kuna, a iz nacionalnih 2,8 milijuna što je ukupno 8,5. Na izvorni proračun koji iznosi oko 14, 14,5 milijuna kuna, uspjeli smo dodati još jedan, a sve to kroz natječaje i druge slične izvore, na što smo jako ponosni“, rekao je Milički.

 

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja, koja su ove godine primili Osnovna škola Marija Bistrica, NK “Mladost” Marija Bistrica, Zlatko Topolovec, Štefica Skuliber, Danica Bajs, Snježana i Dragutin Škvorc i Barbara Sipina, dok je Zahvalnicu općine dobila Udruga vinogradara, vinara i podrumara “Vinski vrh”. Također, prema prijedlogu marijabistričke Osnovne škole, dodijeljene su i novčane nagrade u visini od 1000 kuna učenicima koji su za vrijeme školovanja postigli najviše uspjeha na različitim poljima i time doprinijeli ugledu mjesta i škole, a nagrađeni su ove godine bili Tomislav Joć, Lovro Klancir i Fran Klemar.

 


Fotogalerija