Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. travnja 2016.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događajima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje ovog dana usmjereno je zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i želi skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Dan planete Zemlje (Earth Day) obilježava se u više od 150 zemalja širom svijeta. Cilj je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a naziv Earth day prvi put je upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila je međunarodnim Danom planeta Zemlje. 


Krapinsko-zagorska županija je bogata prirodnim ljepotama, među kojima i posebno vrijednim područjima s očuvanom biološkom i krajobraznom raznolikošću. O zaštiti, održavanju i promicanju zaštićenih prirodnih područja brine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Više o njenom djelovanju možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici http://www.zagorje-priroda.hr/default.aspx