Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. listopada 2017.

Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja.

Rak dojke je u Hrvatskoj prvi po učestalosti među ženama, a i prvi uzrok smrti od raka u žena. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2014. godine od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena.

Rano otkrivanje u početnoj fazi bolesti i ispravno liječenje može u 90 posto slučajeva osigurati izlječenje. Samopregled bi trebao biti rutina svake žene starije od 25. godina. Jednom godišnje treba obaviti i pregled kod specijalista koji može biti samo palpatorni (dodirom) ili liječnik određuje pregled ultrazvukom ili mamografijom. Podizanjem osviještenosti o raku dojke nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja te pružiti potporu ženama koje žive s ovom bolešću.

Zaposlenici Krapinsko-zagorske županije će u cilju podizanja svjesnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke pridružit će se ovoj akciji i uoči Dana ružičaste vrpce, od 06. listopada do 13. listopada nositi ružičaste vrpce.


Fotogalerija