Zagorje
Bajka na dlanu

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Datum objave: 18. studenoga 2022.

Županijsku delegaciju predvodila je zamjenica župana Jasna Petek koja je istaknula kako je bitka za Vukovar bila najkrvavija, ali i najveća bitka Domovinskog rata. „Obrana grada Vukovara duboko je utkana u temelje naše suvremene, demokratske, nezavisne domovine. Prigoda je na današnji dan prisjetiti se svih žrtava Grada Heroja, ali i svih žrtava Škabrnje, Dubrovnika, ali i svih gradova, općina i sela koji su sudjelovali i Domovinskom ratu. Prigoda je to da se prisjetimo i preko 11 tisuća naših Zagorki i Zagoraca koji su sudjelovali na svim hrvatskim bojišnicama diljem Lijepe naše i koji su doprinijeli da danas imamo slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku“, rekla je zamjenica Petek, dodavši kako imamo veliku odgovornost prenositi istine i činjenice o Domovinskom ratu našim mladima, kako bi oni znali cijeniti ono što se danas podrazumijeva, odnosno, slobodu i nezavisnost.

 

Kao domaćin, okupljene je pozdravio i načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt, koji je pri tom istaknuo kako su Vukovar i Škabrnja najveće žrtve Domovinskog rata. „Moramo odati priznanje svim curama i dečkima koji su dali sve od sebe da u tom trenutku obrane Hrvatsku, a isto tako, vjerujem, nisu razmišljali hoće li se živi vratiti svojim kućama ili neće, nego su u onom posebnom domovinskom naboju dali zadnji atom snage, a neki i svoj život, da bismo danas imali slobodnu državu. Možemo reći da smo mi Hrvati najsložniji i najspremniji kad ratujemo i tu smo se kroz povijest pokazali kao veliki ratnici. I u Domovinskom ratu, kad je agresor napao Lijepu našu, pokazali smo da je možemo obraniti i obranili smo je“, rekao je Šplajt.

 

Događanju je nazočio i Žarko Fruk iz Svetog Križa Začretja, koji je kao pripadnik 1. Gardijske brigade ‘Tigrovi’ sudjelovao u obrani Grada Heroja.  „Nas devetnaest Tigrova je 01. listopada, u ranim jutarnjim satima, ušlo u Vukovar i ostali smo do zadnjeg dana. Bio sam među onima koji su 17. studenog krenuli u proboj, četiri noći i tri dana i, hvala dragom Bogu, ja sam se uspio izvući do Vinkovaca, odnosno, do predgrađa Vinkovaca, Male Bosne, gdje su me zaustavili HOS-ovci i odveli u prihvatni centar“, rekao je Žarko Fruk.


Fotogalerija