Zagorje
Bajka na dlanu

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Datum objave: 27. siječnja 2020.

Na taj dan 1945. godine oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz – Birkenau u Poljskoj. S obzirom da se ove godine obilježava 75. obljetnica oslobađanja spomenutog logora, tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta posvećena je upravo toj obljetnici i održava se pod geslom „75 godina nakon Auschwitza – obrazovanjem i sjećanjem na holokaust za postizanje globalne pravde“. Tema ukazuje na kontinuiranu potrebu univerzalne borbe protiv antisemitizma i svih ostalih oblika diskriminacije kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.

 

Procjene broja žrtava u desetogodišnjem genocidu i dalje variraju, no povjesničari se uglavnom slažu kako je riječ o pet do šest milijuna žrtava nacističkog režima. Radilo se o sustavnom istrebljenju jednog naroda u najjezivijim “tvornicama smrti” kakve je svijet dotad i kasnije vidio. Židovi su masovno odvođeni u koncentracijske logore diljem okupirane Europe, gdje su bili podvrgnuti izgladnjivanju, prisilnom radu, torturi, životu u krajnje nehumanim uvjetima i naposljetku bolnoj smrti.

 

„Holokaustom su ispisane jedne od najmračnijih i najsramotnijih stranica u ljudskoj povijesti. Riječ je o tragediji koja je ostavila duboke rane, kojom je dopuštena potpuna negacija humanosti, svih kulturnih i civilizacijskih postignuća, kao i temeljnih moralnih vrednota čovječanstva. Holokaust i njegove žrtve predstavljaju podsjetnik na trajnu zadaću koja je pred svima nama – da budemo budni, da se nastavimo boriti protiv svih oblika rasizma i diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti, kako bismo spriječili da se išta slično ikada više ponovi“. 

 

ŽUPAN

Željko Kolar