Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. prosinca 2022.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka provodi se s ciljem povećanja udjela meda u prehrani djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, promocije meda lokalnih proizvođača i prateće prepoznatljive Nacionalne staklenke za med te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. U dosadašnje četiri godine provođenja ovog programa staklenku meda dobilo je 4.806 učenika i učenica prvih razreda s područja naše županije, dok će ovogodišnjih 897 prvašića iz osnovnih škola kojima je osnivač Županija dobiti bagremov med od 8 pčelara s područja naše županije.

Župan Željko Kolar ističe kako je upravo bagremov med prepoznatljiv zagorski proizvod, zaštićen i na europskoj razini. „Sudjelovanjem u akciji Školski medni dan pokušavamo, već kod prvašića, poticati naviku konzumiranja meda kao dijela zdrave prehrane te ujedno promovirati i naše zagorske pčelare, koji proizvode najbolji med u Hrvatskoj“ – poručio je župan Kolar te svim pčelarama i pčelarkama čestitao dan njihovog zaštitnika sv. Ambrozija, uz poziv na skoro 20. jubilarno Ocjenjivanje i izložbu meda Krapinsko-zagorske županije.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka se od 2018. godine obilježava diljem Republike Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija je, kao osnivač 30 osnovnih škola, prijavila sudjelovanje u Programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za  2022. godinu na javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za sudjelovanje u Programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za  2022. godinu. Ovaj je  program usvojen u svibnju na sjednici Vlade RH.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka obilježava se na blagdan sv. Ambrozia – zaštitnika pčela i pčelara. Uz njegovo ime veže se legenda koja govori kako se Ambrozije kao dijete teško razbolio i dok je bespomoćan ležao u kolijevci, na njegovo se lice spustio roj pčela koji je poput melema ostavio malo meda oko njegovih usana. Također, biskup Ambrozije smatrao je pčelinju košnicu modelom skladne zajednice u kojoj vlada red i rad te je vjerovao kako pčele predstavljaju sve što je uređeno, pobožno, uzvišeno i sveto.

Na području Krapinsko-zagorske županije djeluje 9 pčelarskih udruga koje se ujedinjene u Savez pčelarskih udruga Krapinsko zagorske županije.  Savez broji oko 450 pčelara, od kojih je njih 427 upisano u Evidenciju pčelara i pčelinja sa ukupno 19.649 košnica u kojima se u dobrim godinama proizvede više od 800.000 kilograma meda.