Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. lipnja 2018.

Na Danu urbane aglomeracije Zagreb bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je ovom prilikom istaknuo: „Naši gradovi i općine koji su u Urbanoj aglomeraciji Zagreb imaju mogućnost provesti određene projekte, za koje objektivno nije bilo mjesta u njihovim proračunima. S druge strane kroz ovu aglomeraciju će se provesti i neki strateški projekti koji su vezani za nama izuzetno bitnu infrastrukturu“ – rekao je župan Kolar te posebno naglasio projekt Integriranog prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Među devet strateških projekata Urbane aglomeracije Zagreb nalazi se i Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo u Zaboku.

Okupljene je na početku programa pozdravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je podsjetio kako je Strategija razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine, kao i pripadajući Akcijski plan i Komunikacijska strategija, donijet krajem 2017. godine, čime je započeo proces provedbe Strategije, te su stvoreni uvjeti za korištenje gotovo 1 milijarde kuna iz mehanizma ITU.

Urbana aglomeracija Zagreb ustrojena je 2016. godine. Obuhvaća Grad Zagreb kao središte aglomeracije te još 29 gradova i općina – 7 s područja Krapinsko-zagorske i 22 s  područja Zagrebačke županije.  Površina aglomeracije je 2.911,3 km2, a na njezinom području živi 1.086.528 stanovnika.

Tri definirana strateška cilja Urbane aglomeracije Zagreb su:

1. Unaprijediti kvalitetu življenja, javnu i društvenu infrastrukturu i ljudske potencijale

2. Razvijati konkurentno i održivo gospodarstvo

3.  Unaprijediti upravljanje okolišem, prirodom i prostorom.

Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine možete pronaći na poveznici

https://www.zagreb.hr/UserDocsImages/gu%20za%20strategijsko%20planiranje/Strategija%20razvoja%20Urbane%20aglomeracije%20Zagreb.pdf