Zagorje
Bajka na dlanu

Dan žrtava i svjedoka kaznenih djela – JAVNA AKCIJA

Datum objave: 21. veljače 2020.

Dan žrtava kaznenih djela se diljem Europe obilježava 22. veljače s ciljem osvješćivanja javnosti o pravima žrtava kaznenih djela.

Neka od prava žrtava kaznenih djela su:

– pravo na pristup službama za potporu žrtvama kaznenih djela (bilo da dođu sami ili ih netko uputi, npr. policija, sud, državno odvjetništvo)

– pravo na djelotvornu psihološku i drugu stručnu pomoć i potporu tijela, organizacije ili ustanove za pomoć žrtvama kaznenih djela u skladu sa zakonom (u organizacijama civilnog društva, u Odjelima za podršku žrtvama i svjedocima na županijskim sudovima, centrima za socijalnu skrb te poliklinikama, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama)

– pravo na zaštitu od zastrašivanja i odmazde (preko mjera opreza i zaštite)

– pravo na zaštitu od zaštitu dostojanstva tijekom ispitivanja žrtve kao svjedoka (primjerice, da žrtvu ispituje osoba istog spola)

– pravo da bude saslušana bez neopravdane odgode nakon podnošenja kaznene prijave te da se daljnja saslušanja provode samo u kojoj je to nužno za potrebe kaznenog postupka

– pravo sudjelovati kao oštećenik, i dr. prava propisana zakonom

 

CESI – SOS telefon KZŽ je partner u provedbi nacionalnog programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, programa kreiranog s ciljem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima. CESI – SOS telefon KZŽ usluge pruža u  Krapinsko-zagorskoj županiji.

Osobe zaposlene u okviru programa kao i volonteri svakim radnim danom od 8 do 16h, telefonski, osobnim dolaskom po prethodnom dogovoru pružaju emocionalnu podršku, psihosocijalnu podršku i informiraju žrtvu o svim njenim pravima prije, tijekom i nakon sudskog procesa.

Volonteri svake godine prolaze kroz različite edukacije usmjerene na usavršavanje kompetencija i znanja kako bi što bolje i profesionalnije radili s tražiteljima podrške.

Žrtve i svjedoci kojima je potrebna pomoć i podrška mogu se javiti putem telefona 049 / 492 – 688, e-mail adrese zrtveisvjedoci@cesi.hr ili osobnim dolaskom od ponedjeljka do petka u prostorije CESI – SOS telefona KzŽ na adresi Trg svete Jelene 6 u Zaboku.

Podrška je besplatna i anonimna!