Zagorje
Bajka na dlanu

Danas, 09. prosinca obilježava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Datum objave: 9. prosinca 2021.

Na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala vrh tradicionalno zauzimaju većinom skandinavske zemlje. Indeks percepcije korupcije određene zemlje ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na bodovnoj ljestvici od 0 do 100. Pritom 0 predstavlja zemlju koja se percipira kao visoko korumpirana, a ona ocijenjena sa 100 kao zemlja očišćena od korupcije, a takva, pokazuje i ljestvica, još uvijek ne postoji. Što se tiče Hrvatske, na ljestvici od 175 zemalja nalazi se na 63. mjestu, što je blago ispod prosjeka Europske unije, ali je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda.

 

„Krapinsko – zagorska županija ima nultu stopu tolerancije prema korupciji, ovoj izrazito negativnoj pojavi koja predstavlja ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja te prosperiteta općenito.


Današnji dan prilika je da se prisjetimo da su prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja, čiji je cilj stvaranje društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima – poštenjem i povjerenjem, gdje će koruptivno ponašanje postati društveno neprihvatljivo i izazvati opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca.


Čvrsto držimo do navedenih vrijednosti, što pokazujemo vlastitim primjerom, svakodnevno primjenjujući načelo transparentnosti u svim područjima rada. U prilog tome govori činjenica da već godinama dobivamo bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju. Jednako važno je i za istaknuti da dobivamo nagradu Instituta za javne financije, odnosno „čistu peticu“ za transparentnost županijskog proračuna, otkad Institut vrši godišnje istraživanje. Naša vrata širom su otvorena svim građankama i građanima i tako će biti i dalje“, istaknuo je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije župan Željko Kolar.

 

U cilju što učinkovitije borbe protiv korupcije na svom području, Krapinsko – zagorska županija osnovala je Antikorupcijsko povjerenstvo Krapinsko – zagorske županije kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine u mjesecu ožujku 2018. godine. Svojim aktivnostima Antikorupcijsko povjerenstvo nastoji ohrabrivati građane da uočavaju i prijavljuju koruptivne oblike ponašanja, donijelo je dugoročni Akcijski plan djelovanja, etički kodeks ponašanja dužnosnika te provodi edukativne sadržaje čime se nastoji razvijati svijest o važnosti i ulozi građana u aktivnoj borbi protiv korupcije i stvaranja nulte stope tolerancije na korupciju na svim razinama.