Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. listopada 2022.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija uspješno provodi brojne europske projekte za koje povlači i sredstva iz europskih fondova. „Zajedno smo učili, od onog pretpristupnog dijela 2007. – 2014., pa nakon toga, prva financijska omotnica 2013. – 2020. i sada 2020. – 2027., ali su se promijenili izazovi. U prvom dijelu učili smo kako planirati, kako projektirati, a u drugom dijelu bio je najveći izazov kako isprojektirati na vrijeme kvalitetan projekt i proći na natječaju“ – objasnio je župan Kolar i dodao kako će u trećoj financijskoj perspektivi, s obzirom na velike poremećaje na tržištu, najveći izazov biti osiguravanje vlastitih sredstava i sama provedba. „Više nema straha oko projektne dokumentacije, to smo svladali i projekata ima više nego sredstava. Ono što nam je sada izazov je osiguravanje vlastitih sredstava jer svi radimo sve veće i veće projekte jer nam to omogućava članstvo u Uniji, te ovo nesigurno financijsko razdoblje koje se pojavilo s početkom rata u Ukrajini. To je ono što bi nas moglo usporiti. Ipak, uz stručne ljude koji imamo u našoj Agenciji, mogu reći da se bez straha možemo postaviti na bilo koji projekt. U ovom trenutku imamo gotovih građevinskih dozvola i pripremljenih projekata vrijednih preko 1,2 milijarde kuna i to je nešto što nam pričinjava veliko zadovoljstvo jer u bilo kojem trenutku smo spremni javiti se na neki raspisani natječaj“ – poručio je župan Željko Kolar

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karoilna Barilar istaknula je kako ZARA svojim dugogodišnjim iskustvom u pripremi i provedbi projekata nastoje doprinijeti njihovoj kvalitetnoj pripremi i provedbi te da su u sklopu Dana otvorenih vrata pokušali zorno pokazati korisnost europskih projekata. „S obzirom na to da je puno projekata provedenih, u provedbi ili pripremi smatrali smo iznimno bitnim približiti ih mikrolokacijama, ali i široj zajednici da ljudi vide koji su to benefiti koje lokalna zajednica dobiva od projekata i svih aktivnosti koje se provode na području Krapinsko-zagorske županije“ – rekla je ravnateljica Barilar.

Gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek naglasio je kako šira javnost još uvijek nije svjesna korisnosti europskih fondova. „Kada pogledate ove cifre koje se povlače iz fondova, za normalnog čovjeka su to imaginarno velike brojke, pa čak i za nas koji smo se u životu susretali s velikim investicijama i financijskim izdacima. Ovo je neshvatljivo puno novaca u jednom relativno kratkom periodu, a to samo potvrđuje da smo u dosta situacija bili spremni za projekte, ideje i realizacije projekata koji trebaju omogućiti bogatiji, kvalitetniji i ljepši život svim generacijama. Sve što činimo, činimo zbog mladih, ali i zbog svog zadovoljstva time što smo ostvarili neki rezultat, postigli određeni cilj i da hrabro možemo gledati u budućnost“ – poručio je gradonačelnik Hanžek. 

Na Svečanosti otvorenja Dana otvorenih vrata EU projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji predstavljen je i novi Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2021.-2027., prezentiran je projekt CRO-SI-SAFE, a održana je i dodjela nagrada nagrađenim učenicima u okviru natječaja “Europa u mom kraju”.

Nakon svečanosti otvorenja održana je i prezentacija snaga civilne zaštite zainteresiranoj javnosti.


Fotogalerija