Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. veljače 2016.

O naslovnoj su temi govorili Vesna Tomorad, profesorica psihologije i predsjednica Radne skupine za podršku darovitim učenicima Krapinsko-zagorske županije te Alen Spiegel, voditelj Centra izvrsnosti Krapina i predsjednik Hrvatskog saveza informatičara. Predavači su istaknuli da se u našim školama nalazi puno nadarene djece kojima je potrebno dati što bolju priliku da taj svoj potencijal i realiziraju. O izvrsnosti zagorskih učenika odlično govori činjenica da su 2015. godine na državno natjecanje pozvana 104 učenika srednjih škola i 102 učenika osnovnih škola iz Krapinsko-zagorske županije, koji su postigli hvalevrijedne rezultate, osvojivši ukupno 37 prvih, drugih i trećih mjesta. U raspravi u koju se uključila i publika izdvojeni su neki praktični problemi sa kojima se suočavaju djeca, njihovi roditelji i učitelji, a koji su prvenstveno uzrokovani još uvijek nedovoljno podržavajućim sustavom.

 

Krapinsko-zagorska županija je, s ciljem poboljšanja uvjeta školovanja darovite djece, u ožujku 2014. godine osnovala Radnu skupinu odgojno-obrazovnih djelatnika, entuzijasta koji žele unaprijediti podršku darovitim učenicima i promicati njihova prava i specifične potrebe. dostupne informacije o darovitosti djece, kako je prepoznati te o psihološkoj podršci darovitoj djeci. Ova je skupina, između ostaloga, osmislila i provela broje radionice za darovite i talentirane koje su se održale u osnovnim školama u Tuhlju, Mariji Bistrici, Gornjoj Stubici, Oroslavju i Zlataru. KZŽ je otvorila i besplatnu telefonsku liniju 0800 666770 na kojoj se svi zainteresirani svakog ponedjeljka od 17,00 do 19,00 sati mogu informirati o darovitosti djece, prvenstveno osnovne činjenice o tome kako je prepoznati i podržati.

Posljednjem ovogodišnjem korizmenom susretu u Mariji Bistrici su uz predsjednicu Županijske skupštine Vlastu Hubicki i zamjenicu župana Jasnu Petek nazočili i načelnik Marije Bistrice Josip Milički te rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren.

 

Ovo je četvrta godina održavanja korizmenih tribina i susreta koje su bistričkoj publici predstavili brojne ugledne goste iz cijele Hrvatske. Organizatori susreta su Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Idejni začetnik je novinar Branimir Bilić koji i moderira većinu susreta.. Posljednju ovogodišnju tribinu moderirala je potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Ivančica Tomorad.


Fotogalerija