Zagorje
Bajka na dlanu

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji

Datum objave: 6. srpnja 2023.

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, predvođena predsjednicom Jasnom Vojnić, boravi u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji od 6. do 7. srpnja 2023.

Cilj posjeta je jačanje kapaciteta u pripremi i provedbi projekata Nacionalnog vijeća te prijenos dobrih praksi Krapinsko-zagorske županije.

Župan Željko Kolar istaknuo je veliko zadovoljstvo posjetom te je čestitao Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji na svemu što rade za očuvanje kulturnog identiteta Hrvata u Srbiji. “Imao sam priliku prisustvovati otvorenju Hrvatske kuće u Subotici te vidjeti kako je to sjajno organizirano, koliko se puno radi s djecom, koliko je entuzijazma, volje i želje u tim ljudima. Nažalost, nemaju podršku Republike Srbije i nemaju prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. Naša obveza je skrenuti pozornost na to damo punu podršku tim ljudima, i s državne i s regionalne razine jer će im dati mogućnost da iskažu sve svoje potencijale te im omogućiti da su manje ovisni o sredstvima koje dobivaju iz proračuna u Republici Srbiji”, rekao je župan Kolar te naglasio važnost komunikacije i suradnje između dvije zemlje.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić zahvalila je županu Kolaru te istaknula kako je Krapinsko-zagorska županija jedna od županija koja zaista razumije potrebe Hrvata u Republici Srbiji. “Živimo u specifičnim okolnostima, a bez podrške Republike Hrvatske naša opstojnost u Srbiji je upitna. Tri stvari su nam potrebne da bi mogli opstati i razvijati se: financijska potpora, moralna potpora te usavršavanje i osnaživanje”, rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako prijateljstvo s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji traje već nekoliko godina te joj je drago da Krapinsko-zagorska županija ima priliku prenijeti im svoja iskustva vezana za EU fondove tijekom proteklih deset godina.

Tijekom svog boravka delegacija će posjetiti Poduzetnički inkubator gdje će za njih biti održane radionice Zagorske razvojne agencije i Poduzetničkog centra KZŽ. Također će im se predstaviti projekti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ te LAG-a Zeleni Bregi, a posjetit će i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Drugoga dana boravka posjetit će Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Energetski centar Bračak, gdje će im se predstaviti Regionalna energetsko-klimatska agencija sjeverozapadne Hrvatske, a obići će i gradilište Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Uz predsjednicu Jasnu Vojnić, delegaciju čine voditelj Kabineta predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Filip Čeliković, predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Karolina Bašić, članovi Izvršnog odbora HNV-a Denis Lipozenčić i Ninoslav Radak, ravnatelj Novinsko-izdavačke ustanove “Hrvatska riječ” te vlasnik IT tvrtke Providenca Nikola Bašić.


Fotogalerija