Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. svibnja 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek – Jambrek rekao je  da na području Krapinsko – zagorske županije već deseti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još 4 osobe; iz Đurmanca, Jesenja, Stubičkih Toplica i Zaboka. „Ukupan broj ozdravljenih osoba je 97, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 41. Dosad je testirano 2.002 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 36 osoba. U protekla 24 sata uzeto je 48 briseva, od kojih je 42 negativno, a za preostalih 6 još se čekaju rezultati“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek.

 

Župan Željko Kolar rekao je: „Desetak dana zaredom nemamo niti jednog novozaraženog i to nas  čini zadovoljnima, ali to nije razlog da se opustimo tim više što se život lagano vraća u normalu. Povećava se broj mogućnosti zaraze ako se nećemo držati epidemioloških mjera s jedne strane, a s druge strane postoji mogućnost da je netko zaražen bez ikakvih vidljivih simptoma i zaraza se može dogoditi svakome od nas i apeliram ljude da se suzdrže od komentara koji nisu primjereni niti vremenu niti bolesti u kojoj su se ljudi našli. Posebno me veseli što su Opća bolnica Zabok, primarna zdravstvena zaštita i ambulante dentalne medicine ovog tjedna započele s radom. Liste čekanja i nisu tako velike u OB Zabok bez obzira što je bila COVID bolnica. Ona je imala odličnu organizaciju. Naravno da se neke operacije nisu mogle odvijati. Ravnatelji bolnica dobili su zadatak da naprave kompletan plan za narednih mjesec dana naručivanja. Pacijenti će točno znati kad će doći na red onima kojima je odgođen pregled ili operacija Iskoristio bih priliku da zahvalim svim zdravstvenim djelatnicima od OB Zabok, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja KZŽ, društvima Crvenog križa, vatrogascima, policajcima na poslu kojeg su dosad radili jer su radili i paralelno redovan posao. Imamo pressicu treći puta ovdje ispred bolnice, a nikad nismo, jer ne možemo do zdravstvenih djelatnica i djelatnika, „jer je bolnica zatvorena“, iskazati zahvalu za posao koji rade“, rekao je župan Kolar koji je potom sve okupljene  pozvao da zaplješću u znak zahvale svim zdravstvenim djelatnicima i OB Zabok, ali i na području čitave Hrvatske.

 

Zamjenica župana Jasna Petek iznijela je nekoliko informacija o pružateljima socijalnih usluga s područja Krapinsko-zagorske županije. „Već duže vrijeme tri povjerenstva obilaze naše pružatelje  socijalnih usluga na području županije. Tu je 26  ustanova i domova za starije i nemoćne i 72 udomiteljske obitelji . Tri povjerenstva napravila su preko 150 izvida, što prvih, što kontrola. Sad ide i treći krug kontrole pružatelja socijalnih usluga da se vidi poštuju li se upute koje su dane u borbi s COVID-om 19. Tri pružatelja usluga su Društvo psihologa KZŽ, Društvo Crvenog križa KZŽ te Zavod za javno zdravstvo, odjel socijalne medicine davale besplatnu psihosocijalnu pomoć građanima. U Društvu psihologa KZŽ radilo je 8 volontera i to 24 sata dnevno te su od 21. ožujka zaprimili 92 poziva. Više od 50 posto su zvale žene, a trećina je pozivatelja bila starije životne dobi, a 18 posto je zvalo u noćnim satima. Tu su najčešće bili pozivi vezani za brigu za obitelj i bližnje i nošenje sa situacijom oko koronavirusa. Prosječno trajanje razgovora bilo je 26 minuta“, rekla je zamjenica Petek te dodala da je Društvo Crvenog križa od 17. ožujka zaprimilo 88 poziva, a radili su od 7 do 22 i to 4 djelatnika, a tema je bila slična kao i kod poziva upućenih Društvu psihologa KZŽ. Zamjenica Petek je iskoristila priliku i da se osvrne na današnji Svjetski dan Crvenog križa te svim djelatnicima, volonterima, darivateljima krvi čestitala taj dan. „Hvala vam što ste s nama u teškim trenucima“.

 

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je kako se veseli sljedećem tjednu kad će biti otpušten posljednji pacijent s Infektološkog odjela te da će taj odjel biti zatvoren. Dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije rekla je da ju žalosti da su se oboljele osobe na neki način stigmatizirane i prozivane kao „širitelji epidemije“. „Ja bih iskoristila priliku da još jednom pohvalim sve stanovnike naše županije što smo zajedničkim naporima, trudom i disciplinom deseti dan zaredom bez novooboljelih. Smatram da nam takvi dobri rezultati trebaju dati snagu i vjetar u leđa za nastavak provođenja propisanih mjera. Nažalost, moram reći kako imam saznanja da su neki oboljeli stanovnici naše županije na neki način stigmatizirani, prozivani kao „širitelji epidemije“. Takve informacije me neopisivo rastužuju. Rastužuju me kao suradnicu ovog stožera, kao liječnicu, kao majku i rastužuje me kao čovjeka. Apeliram na sve da prestanemo s traženjem krivaca i prozivkama. Molim sve da se usmjerimo na prevenciju, edukaciju i na provođenje mjera. Za ovako dobre rezultate zaslužni smo svi zajedno , kako oboljeli jer su se pridržavali uputa liječnika, tako i sve osobe stavljene u samoizolaciju jer su se pridržavali epidemioloških uputa i svi ostali koji su se pridržavali uputa stožera. Svima koji su na bilo koji način su bili povrijeđeni u ovoj epidemiji, ja se još jednom ispričavam u ime struke. Ova teška vremena trebamo iskoristiti za jačanje našeg jedinstva i raditi na tome da iz ove epidemije izađemo kao bolji ljudi“, rekla je dr. Mahmutović.

 

U nastavku dostavljamo i tablicu sa statističkim podacima prema jedinicama lokalne samouprave: o broju stanovnika Krapinsko-zagorske županije koji su bili evidentirani kao zaraženi koronavirusom, podatke o broju stanovnika Krapinsko-zagorske županije koji su evidentirani kao ozdravljeni, podatke o broju preminulih te broju aktivnih slučajeva.  U statistiku kontinuirano uključujemo i stanovnike Krapinsko-zagorske županije testirane izvan područja naše županije te osobe koje nisu imale pozitivan nalaz na koronavirus, no sukladno uputama, se zbog epidemiološke anmneze i kliničke slike vode kao pozitivne.

 

 

 

Stanje prema općinama i gradovima:

 

SLUČAJEVI 

OZDRAVILI 

AKTIVNI 

UMRLI 

Pregrada 

43

35

6

2

Krapina 

22

20

2

 

Oroslavje 

19

6

13

 

Hum na Sutli 

7

6

1

 

Jesenje 

7

2

5

 

Desinić 

6

6

0

 

Zabok 

5

3

2

 

Petrovsko 

2

2

 

Đurmanec 

5

3

2

 

Donja Stubica 

2

0

 

Stubičke Toplice

7

1

6

 

Lobor 

0

2

 

Gornja Stubica 

1

1

 

Bedekovčina 

0

1

 

Krapinske Toplice

2

0

 

Radoboj 

1

0

 

Tuhelj 

0

1

 

Zlatar Bistrica 

0

1

 

Novi Golubovec 

0

1

 

Veliko Trgovišće

1

0

1

 

Sveti Križ Začretje

1

1

0

 

UKUPNO KZŽ

140

97

41

2

 

 


Fotogalerija