Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. listopada 2014.

Na svečanosti koja je održana u Krapini dodijeljeno je ukupno 137 priznanja osobama koje su ovoj godini postigle jubilarni broj davanja krvi; 50, 75 i 100 za muškarce i 35, 55, i 75 za žene. Župan Željko Kolar uručio je priznanja „zlatnim“ darivateljima, koji su krv dali 100 puta te je tom prilikom istaknuo: „Vama, darivateljima krvi želim zahvaliti na vašoj velikoj humanosti, jer najviše što čovjek može postignuti u životu je da nekome spasi život, a svi vi koji darujete krvi, to zapravo i činite. Također želim istaknuti da sam ponosan na činjenicu da je Krapinsko-zagorska županija sa 6,94%, po broju prikupljenih doza krvi druga u Hrvatskoj te da je taj prosjek veći od EU prosjeka, koji je 5,0% i od prosjeka u Hrvatskoj, koji je 4,3%“.

Darivatelji krvi koji su dobili priznanje za 100 puta darovanu krv su: Kanceljak Dragutin, Cesarec Željko, Curman Zlatko, Mohorko Dario, Perešin Vladimir, Poslon Milan, Sajko Ivan, Tušek Vladimir, Kada Božo, Krajačić Ivan, Jureković Zlatko, Mikulec Josip i Žugec Stjepan.

Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su i predstavnici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu dr. Čedomir Maglov i Zlako Kokotović, te predstavnici Doma zdravlja KZŽ, Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, Policijske uprave Krapinsko-zagorske i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Inače, Od 110 gradskih društava u Republici Hrvatskoj, na prvom mjestu po broju prikupljenih doza je GDCK Topusko s 13,43%. GDCK Krapina nalazi se nalazi na drugom mjestu s 10,53%, a na trećem mjestu je GDCK Koprivnica sa 10,08%. Gradska društva Crvenog križa iz Krapinsko-zagorske županije također postižu zapažene rezultate: GDCK Donja Stubica sa 7,77% se nalazi na 8. mjestu, GDCK Zlatar sa 7,59% na 11. mjestu, GDCK Zabok sa 5,21% na 22.mjestu, GDCK Pregrada sa 4,77% na 29. mjestu i GDCK Klanjec sa 3,15% na 53. mjestu.

 


Fotogalerija