Zagorje
Bajka na dlanu

Dodijeljene bespovratne potpore u turizmu za 2023. godinu

Datum objave: 19. srpnja 2023.

U kući za odmor Mali dvori u Mirkovcu u Svetom Križu Začretju u srijedu, 19. srpnja 2023. održana je dodjela ugovora o bespovratnim potporama Krapinsko-zagorske županije privatnim turističkim iznajmljivačima.

Naime, Krapinsko-zagorska županija raspisala je javni poziv 3. svibnja 2023. na koji je pristiglo 20 prijava, od kojih šest nije udovoljilo propisanim kriterijima, a za 14 korisnika dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 39.736,39 eura.

Ugovore je korisnicima uručio župan Željko Kolar.

„Ove smo godine prvi put išli s ovakvom vrstom potpore za privatne iznajmljivače, a nastavit ćemo ju pružati i sljedećih godina, s time da ćemo povisiti iznose. Sljedeće godine osigurat ćemo 80 tisuća eura potpora, a godinu kasnije 100 tisuća eura. Također, sljedeće godine ćemo povisiti maksimalni iznos po pojedinom korisniku na 5 tisuća eura, a 2025. godine na 6 tisuća eura, tako da bi iznajmljivači mogli znati planirati koje aktivnosti i ulaganja su im potrebni da bi svojim gostima unaprijed najavili što će im novo ponuditi naredne godine. To je dobra mjera i dobar stav na koji način da imamo komunikaciju s našim gostima“, rekao je župan Kolar te dodao da, s obzirom na ponudu toplica, muzeja i drugog sadržaja, postoje uvjeti da se boravak turista u Zagorju produži, kako u privatnom smještaju, tako i u hotelima. „Mi smo perjanica kontinentalnog turizma, a s obzirom na sve one investicije koje su najavljene, to ćemo još dugo vremena i ostati“, poručio je župan Kolar.

Maksimalni iznos potpore koji se mogao dodijeliti pojedinom korisniku iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova bez PDV-a, a najviše do 4 tisuće eura. Prihvatljive aktivnosti bile su obnova, rekonstrukcija i opremanje postojećih smještajnih kapaciteta te njihovih pratećih sadržaja, dodatni sadržaji uz bazene, sportsko-rekreacijski i zabavni sadržaji, prostori za tematska i zabavna događanja, igraonice i sl. sadržaji za djecu, opremanje wellness i spa zona, hortikulturno uređenje, odnosno manji građevinski i zemljani radovi te uređenje i opremanje dječji igrališta.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar istaknula je da je do jučerašnjeg dana na području županije ostvareno 97 tisuća dolazaka i 198 tisuća noćenja, što je tri posto više nego u rekordnoj 2019. godini, odnosno sedam posto više nego u 2022. godini. Što se tiče strukture gostiju, stranci se vraćaju u velikom broju, ponajprije zahvaljujući kućama za odmor i ekspanziji koja se desila zadnjih nekoliko godina. Naime, 2018. godine u Zagorju je bilo 70 registriranih kuća za odmor, dok ih je danas 135, a postoje i najave o novim investicijama.

Čestitke iznajmljivačima na potporama uputio je načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos, koji i sam dolazi iz sfere turizma te je istaknuo kako mu je drago vidjeti kad se ljudi upuštaju u ovakve investicije i kad ih se u tome naumu potiče.

U ime dobitnika potpora obratila se Zagorka Huis, koja zajedno sa suprugom Tomislav vodi kuću za odmor Mali dvori. Istaknula je kako su ulaganjem u dodatne sadržaje ove sezone postigli trajanje prosječnog dnevnog boravka gostiju sedam dana, što predstavlja značajan skok u odnosu na prošlogodišnji boravaka u trajanju od dva dana.

Foto: Rikard Jadan


Fotogalerija