Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. svibnja 2022.

Ugovore ukupne vrijednosti 63.693,75 kuna je predstavnicima poljoprivrednih udruga uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo da je pandemija u protekle dvije godine spriječila brojne aktivnosti ovih udruga. „Mi smo 2018. godine imali 27 udruga koje su se javile na natječaj. Godinu kasnije ih je bilo 17. Ove godine ugovore uručujemo za 6 odličnih udruga. Žao mi je što je 5 udruga otpalo jer nisu ispunili kriterije samog natječaja, međutim, mi već godinama imamo vrlo jasno izražene kriterije i već godinama pozivam i molim udruge da ako nisu sigurni oko onog što piše u natječaju, da se bez ikakvih problema konzultiraju s našim stručnim službama koje će im pomoći da usklade svoj program s natječajnom dokumentacijom“ – kazao je župan Kolar i dodao:  „Ako uspijemo održati pandemiju pod kontrolom i ako će biti normali uvjeti za rad udruga kao i normalni uvjeti za putovanja vjerujem da ćemo sljedeće godine imati slatke brige, a to je kako osigurati više novca od onog što smo predvidjeli u proračunu.“ 

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić pojasnila je da je maksimalni predviđeni iznos potpore bio 15 tisuća kuna po udruzi, odnosno, 75 % od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Prihvatljive aktivnosti u sklopu natječaja su organiziranje i sudjelovanje na tečajevima i osposobljavanjima za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, preradom  te stavljanjem poljoprivrednih proizvoda na tržište; organizacija i sudjelovanje na izložbama i sajmovima; registracija robnih marki te promocija poljoprivrednih proizvoda.

 

 

NAZIV UDRUGE

NAZIV PROJEKTA

IZNOS POTPORE  

(u kn) 

1

Udruga poljoprivrednika općine Konjščina „Gruda“

Sudjelovanje na jesenskom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu

1.125,00 

2

Stočarska udruga Pregrada

Edukacija korisnika kroz predavanja o prehrani goveda

3.000,00 

3

Udruga vinogradara, podrumara, prijatelja dobrog vina „Sveti Martin“ Jesenje

Jesejanska vinarijada 2022

14.568,75 

4

Udruga vinara i vinogradara „Dobra kapljica“ Pregrada

Edukativno putovanje članova udruge „Dobra kapljica“ s ciljem poboljšanja proizvodnje i jačanja konkurentnosti

15.000,00 

5

Udruga vinogradara i podrumara „Humska kapljica“

Monografija, 20 godina Humske kapljice

15.000,00 

6

Udruga „Vino Zagorje“ Krapinsko-zagorske županije

Predstavljanje i promocija vinara Zagorja i potencijala zagorskog kraja

15.000,00 

U ime korisnika županijskih potpora okupljenima se obratila predsjednica Udruge Vino Zagorje Jasminka Šaško, koja je naglasila kako Županija već duži niz godina prati i podupire zagorske udruge. „Mi se već godinama odazivamo na ove natječaje i koristimo ova sredstva koja nam pomažu i u edukaciji, ali i u promociji naših proizvoda. Svi mi u Zagorju proizvedemo nešto dobro, međutim, ako ne napravimo dobar marketing i promociju i nemamo krajnjeg kupca, onda imamo problem s plasmanom tih proizvoda“ – rekla je predsjednica Udruge Vino Zagorje.

 


Fotogalerija