Zagorje
Bajka na dlanu

Dodijeljene stipendije Krapinsko-zagorske županije redovitim studentima

Datum objave: 28. prosinca 2023.

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku u četvrtak 28. prosinca 2023. održana je svečanost dodjele stipendija Krapinsko-zagorske županije redovitim studentima za školsku godinu 2023./2024.

Župan Željko Kolar rekao je kako Krapinsko-zagorska županija u školskoj, odnosno akademskoj godini stipendira 500 učenika i studenata.

“Ako gledate statistiku, ali ne statistiku kao skup netočnih podataka, nego statistiku kao skup točnih podataka, onda ćete vidjeti da iz Krapinsko zagorske županije od 2013. godine odlazi najmanje mladih ljudi. Međutim, svaki mladi čovjek koji nam otiđe iz Zagorja, odnosno iz Hrvatske je nenadoknadiv gubitak.  Mi kao mlada mlada država, ako želimo držati korak s najrazvijenijim europskim zemljama, ne možemo to bez mladih, obrazovanih ljudi koji nisu opterećeni prošlošću, koje interesira sadašnjost i budućnost, a cijeni svoju povijest i kulturu”, rekao je župan Kolar te istaknuo kako Krapinsko-zagorska županija radi na tome da mladima omogući dobre uvjete stipendiranja, a kasnije i dobre uvjete za rada i napredovanje. “Statistika kaže da smo 2013. godine bili 18. županija po visini osobnog dohotka u RH, a danas smo na četvrtom mjestu, zahvaljujući našem gospodarstvu koje ulaže u nove tehnologije, u svoje ljude te ima kvalitetne proizvode. Isto to pokušavamo raditi i u zdravstvenim institucijama te drugim institucijama kojima upravlja Krapinsko zagorska županija stoga mi je posebno drago što možemo stipendirati i deficitarna zanimanja, naglasio je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek objasnila je kriterije prema kojima studenti ostvaruju pravo na županijsku stipendiju. “Krapinsko-zagorska županija dodjeljuje stipendije u tri kategorije: za nadarene studente u iznosu od 106,18 eura mjesečno, po socijalnom kriteriju, također u iznosu od 106,18 eura mjesečno i studentima koji su ove akademske godine upisali prvu godinu nekog od deficitarnih zanimanja u iznosu od 119,45 eura mjesečno. Natječaj je bio objavljen 17. studenoga s rokom podnošenja do 2. prosinca, a na njega su pristigla 182 zahtjeva. Od toga 17 zahtjeva nije zadovoljilo uvjete natječaja”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako je zaključkom župana odobreno 87 stipendija. Među deficitarnim zanimanjima za koje Krapinsko-zagorska županija dodjeljuje stipendije jesu medicina, strojarstvo, građevinarstvo, fizika i logopedija.

Svečanosti dodjele stipendija prisustvovali su i ravnatelji zdravstvenih ustanova: ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Zorica Capar, ravnatelj Specijalne bolnice Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, kao i ravnateljica Gimnazije A. G. Matoš Bibijana Šlogar. U glazbenom dijelu programa nastupila je Ema Mraz, učenica 1. razreda Gimnazije A. G. Matoš.

Foto: Rikard Jadan


Fotogalerija