Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. studenoga 2014.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-područnog ureda u Krapini, ove godine deficitarna zanimanja su bravar, strojobravar i tokar. Šest učenika koji se školuju za neko od navedenih zanimanja primat će u školskoj godini 2014/2015. stipendiju u mjesečno iznosu od 500,00 kuna, tijekom svih 12 mjeseci u godini. Stipendija je bespovratna, uz obvezu redovitog školovanja. Prednost pri dodjeli stipendije imali su učenici s boljim uspjehom u osnovnoj školi, lošijim materijalnim uvjetima i koji žive u obitelji  s više djece. Osim šestorice stipendista koji su ove godine krenuli u prvi razred srednje škole, ugovore o stipendiranju potpisalo je i 12 „starih“ stipendista, koji su krenuli u drugi, odnosno treći razred srednje škole.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar  poručio je učenicima da su donijeli odličnu odluku da se školuju za neko od obrtničkih zanimanja. „Imate veliku lepezu mogućnosti – možete nastaviti školovanje, završiti fakultet ili položiti majstorski ispit i otvoriti svoj obrt. Mladi ste i opcije su vam otvorene, jedino što sada morate raditi jest učiti i uspješno završiti školovanje.

Prošle godine došlo je do promjena zbog kojih Hrvatska obrtnička komora više nije bila u mogućnosti samostalno provoditi projekt stipendiranja,zbog čega se je Krapinsko-zagorska županija odlučila uključiti, koja je za stipendije izdvojila 50 tisuća kuna.

Ovo je odličan projekt i mi ćemo ga podupirati dok god se bude provodio, a provoditi se mora jer je prijeko potreban i koristan“ rekao je župan Kolar.

 

Predsjednik Obrtničke Komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško istaknuo je da je projekt stipendiranja Hrvatska obrtnička komora pokrenula 2002. godine te je od tada srednju školu završilo 66 stipendista. Pleško je ujedno zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji što se uključila sa značajnom financijskom pomoći i time omogućila uspješan nastavak stipendiranja deficitarnih obrtničkih zanimanja.


Fotogalerija