Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 31. prosinca 2021.

Krapinsko-zagorska županija će ove akademske godine dodijeliti ukupno 81 studentsku stipendiju i to 31 stipendiju za nadarene učenike, 30 stipendija prema socijalnom kriteriju i 20 stipendija za deficitarna zanimanja, a s obzirom da od prošle godine stipendira tridesetak studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja, ove će se akademske godine ukupno dodjeljivati 111 studentskih stipendija. Iznos stipendija je 700 kuna mjesečno, odnosno 800 kuna za deficitarne stipendije. Ove je godine dodatno proširen popis deficitarnih zanimanja, pa tako u tu kategoriju spadaju studiji medicine, farmacije i logopedije te nastavnički smjerovi matematike, fizike, biologije, kemije i informatike

Iznos koji je Krapinsko-zagorska županija osigurala u svom proračunu za učeničke i studentske stipendije je 1.350.000 kuna, a ako će biti potrebno povećati taj iznos, to ćemo i rado učiniti“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Župan Kolar naglasio je kako Krapinsko-zagorska županija, osim studenata stipendira i 225 učenika. „To je 336 mladih ljudi kojima će Županija pomoći u školovanju u ovoj i sljedećoj godiniBez visokoobrazovanih mladih ljudi, bez obzira što činimo, bez obzira koliko europskih projekata proveli i koliko sredstava privuklinema budućnosti zbog čega nam je izuzetno bitno da vam pomognemo oko vašeg školovanja i da stvaramo uvjete kako biste se mogli zaposliti na području Krapinsko-zagorske županije“ – naglasio je župan Kolar 

Na dodjeli je, sukladno epidemiološkoj situaciji, bilo po nekoliko studenata i studentica iz svake kategorije. Jedan od stipendista, Luka Goluban je zahvalivši na ovoj stipendiji kazao kako da se školuje u Rijeci za medicinara, a ovaj će mu iznos zaista puno značiti. Studentica ranog i predškolskog odgoja u Zagrebu, Nikolina Martinić poručila je kako je neizmjerno zahvalna na stipendiji koja joj je, kako kaže, velik poticaj da se jednog dana vrati u svoj rodni kraj i možda pokrene i svoj posao.

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek te Lorena Martinić ispred Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok. U uručivanju stipendija sudjelovala je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

U popratnom programu nastupili su Nela Krznar, Janko Briški te Katja Hren uz pratnju Ivana Škreblina.


Fotogalerija