Zagorje
Bajka na dlanu

Dodijeljene potpore za proizvodnju zagorskih štrukli i mlinaca – 48 tisuća eura za 6 proizvođača

Datum objave: 27. svibnja 2024.

U prostorima slastica “Tri užitka” u Bedekovčini u ponedjeljak, 27.svibnja 2024. godine, uručeni su ugovori o dodjeli županijskih potpora certificiranim proizvođačima zagorskih mlinaca i štrukli. Ugovore je korisnicima uručio župan Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da je brendiranje Zagorja u turističkom smislu nemoguće bez štrukli i mlinaca. “Jako nam je bitno da imamo što više certificiranih proizvođača tih proizvoda, a odnedavno imamo i nova dva proizvođača štrukli. Pozivam i ostale da to učine. Nama je u interesu da ih ima što više, kako bi omogućili dizanje proizvodnje i širenje distribucijske mreže, a o kvaliteti tih proizvoda je nepotrebno govoriti”, poručio je župan Kolar te dodao da se mlinaca proizvede preko 400 tona godišnje. “Već sada na tržištu postoji interes za duplo više i želimo za toliko dići proizvodnju u narednim godinama. Što se štrukli tiče, uopće je teško govoriti koliko ih se godišnje proizvede. Recimo samo da nema niti jedne manifestacije gdje upravo štrukli nisu dio ponude”, rekao je župan Kolar.

Pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je da je Županija ove godine u svom proračunu planirala dva natječaja za bespovratna sredstva za certificirane proizvođače zagorskih mlinaca i štrukli. “Primili smo tri prijave i sve su odobrene, a proizvođači će nabaviti gospodarska vozila za distribuciju. Tu je odobreno 28.000 eura, odnosno, župan je povećao iznos natječaja za 8000 eura”, rekla je Mihovilić i dodala da je trenutno certificiranih proizvođača mlinaca u KZŽ osam. “Što se tiče štrukli, primili smo također tri zahtjeva i svi su odobreni. Iznos potpore je ovdje bio 20.810 eura, odnosno, župan je odobrio dodatnih 810 eura”,  izvijestila je Mihovilić i dodala da na području KZŽ postoje četiri certificirana proizvođača štrukli.

Potpore za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca primili su Centar Škudar d.o.o., Massa Lovita d.o.o. i Kogutex tjestenine d.o.o., dok su obrt za proizvodnju i ugostiteljstvo Štefice Gulija TRI UŽITKA, društvo ZMH Horvat, te obrt za ugostiteljstvo i turizam Zelenjak -Ventek primili potporu za poticanje proizvodnje zagorskih štrukli.

Čestitke korisnicima na ostvarenoj potpori uputio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

 

 


Fotogalerija