Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. svibnja 2023.

Diplome je polaznicima, koji su uspješno završili RITHA edukaciju za praktičare, dodijelila predsjednica Europskog vijeća za darovite (ECHA) prof. Lianne Hoogeveen sa Sveučilišta Radboud. Nove RITHA praktičarke iz Krapinsko-zagorske županije su Vesna Pisačić, Jelena Debogović Gorupec i Tamara Bilankov. Ističemo da edukaciju za viši stupanj – RITHA specijalist uskoro završava RITHA praktičarka Martina Jurmanović, dok su RITHA praktičarke Brankica Čavužić i Danijela Paradi uspješno završile te u subotu, 29. travnja 2023. g. također dobile diplome i postale RITHA specijalistice. Nova polaznica RITHA usavršavanja za praktičare iz Krapinsko-zagorske županije je Marina Dinjar.

Svečana promocija održana je u sklopu 3. Međunarodne konferencija o radu s darovitima, čije su teme bile usmjerene ranoj identifikaciji darovite djece. Predavači su bili vrhunski stručnjaci iz sedam različitih zemalja, što je potaknulo veliki interes i rezultiralo sa preko 700 prijavljenih sudionika koji su pratili konferenciju uživo ili on-line, iz čak 31 države i 4 kontinenta.
Na konferenciji je bila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec koja je istaknula da je Krapinsko-zagorska županija di sada uputila sedmero odgojno-obrazovnih djelatnika na poslijediplomski, istraživački, kombinirani program obuke o obrazovanju darovitih Radbound International Training on High Ability (RIHTA), a nastavit će se s ulaganjem u obrazovanje stručnjaka za rad s darovitom djecom i učenicima.

Konferencija je održana u organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i u suradnji s Ustanovom za obrazovanje odraslih i Sveučilištem Radboud iz Nizozemske.

RITHA je međunarodni program koji se odvija u suradnji Sveučilišta Radboud i Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije koji se sastoji od tri bloka edukacije, a po završetku kojeg polaznici stječu RITHA certifikat i međunarodnu kvalifikaciju – ECHA (European Council on High Ability) za provođenje programa za darovite učenike.
Cilj financiranja RIHTA edukacije je nastavak pružanja potpore školama i učiteljima u radu s darovitom djecom, što osobito podrazumijeva podizanje stručnih kompetencija učitelja te provođenje projekata namijenjenih poticanju rada s darovitom djecom.

Krapinsko-zagorska županija oformila je i mrežnu platformu www.lumen.kzz.hr na kojoj se nalaze materijali za rad, priručnici, projekti i aktivnosti koje se provode u Krapinsko-zagorskoj županiji za podršku darovitoj djeci, u cilju pružanju podrške radu s darovitom djecom i učenicima i potpore roditeljima darovite djece, odgojno – obrazovnim djelatnicima, darovitim učenicima i djeci.
Uz provođenje aktivnosti radne skupine za podršku darovitoj djeci „Futura“, osposobljavanje stručnog kadra za rad s darovitima i podršku putem mrežne platforme, bliži se osnutak Centra izvrsnosti Krapinsko-zagorske županije, kao mjesta identifikacije, podrške i kontinuiranog rada s darovitom djecom i mladima, koji će biti glavni nositelj skrbi za darovite i kontinuirano pružati stručno – edukativnu podršku odgojno – obrazovnim djelatnicima, usluge identifikacije, organizirati specifične aktivnosti za učenike, pružati savjetodavnu podršku učiteljima i psihološku potporu roditeljima i učenicima s naglaskom na cjeloviti psihološki razvoj darovitog pojedinca.


Fotogalerija